Hem çalışmak hem de eğlenmek mümkün mü?

Share

Düşünce biçiminizi değiştirmek, saatleri saymak yerine zamanınızı daha eğlenceli ve dolu geçirmenizi sağlayabilir. Bunu nasıl yapabileceğinize dair ipuçlarıysa yazımızda…

İşiniz…
• Çok monoton,
• Gelecek vaat etmiyor
• Sıkıcı insanlarla dolu
• Tüm bu şıkların bir kombinasyonu

Birçok kişi iş hayatında yukarıdakilerden en az birini yaşıyor ve neredeyse kimse işten ayrılmayı göze alamıyor. Peki ne yapabilirsiniz? “Sabah sekiz, akşam beş” rutininize olan bakış açınızı değiştirmek çözüm olabilir diyor, Alive at Work (İşyerinde Hayatta Kalmak) kitabının yazarı Daniel M. Cable. Düşünce biçiminizi değiştirmek, saatleri saymak yerine zamanınızı daha eğlenceli ve dolu geçirmenizi sağlayabilir. Bunu nasıl yapabileceğinize dair ipuçlarıysa yazımızda…

Boş Sohbetlerden Kaçının
İtiraf edin; siz de mutlaka yapıyorsunuz; mesai sonrası arkadaşlarınızla çıkıyor ve onlarla tüm gece müdürünüzü çekiştiriyorsunuz. Oysa uzmanlara göre bu tip alışkanlıklar hiç profesyonelce değil ve size hiçbir faydası yok. Hatta genellikle böyle grup buluşmaları sizi işinizden nefret etmeye ve en sonunda da istifaya zorluyor. Peki ya, mutlaka birilerine içinizi dökmeye ihtiyacınız varsa? İş dışından arkadaşlarınız sizi daha çok doldurmak yerine rahatlatabilir ve size çok daha objektif bakış açısı sunabilir. Öte yandan onlarla bu tip sohbetlerde can sıkıntılarınızdan bahsetmek için toplam 10 dakikayı geçmemeye çalışın, aksi halde bu durum her iki taraf için de sinir bozucu olabilir.

Olumlu Olana Odaklanın
Tamam, hayalinizdeki işte çalışmıyor olabilirsiniz ama işyerinizin hiç mi iyi bir yanı yok? Evinizden sadece 10 dakika uzakta olması ve orada çok sevdiğiniz birkaç dosta sahip olmak gibi mesela… Pozitif şeylere odaklanmak, negatiflerle baş etmeyi kolaylaştırır ve işyerinizde zamanın çok daha rahat akmasını sağlar. İşyerinizle ilgili güzel şeyleri not alın. Ne zaman canınız sıkılsa notlarınızı açın ve yazdığınız pozitif maddelere odaklanın. Bu yolla çok daha olumlu perspektife sahip olabilirsiniz.

Kendinizi Ödüllendirin
Çocukluğunuzu hatırlayın; ne zaman iyi bir şey yapsanız anneniz sizi ödüllendirirdi. O günlere dönmeye ne dersiniz? Kendinizde ölçebileceğiniz bazı hedefler koyun. Mesela bir hafta boyunca kimseye işinizle ilgili şikayet etmemek veya patronunuz son derece gereksiz taleplerde bulunduğunda gözlerinizi devirmemek gibi… Hedeflerinize ulaştığınızda da, kendinizi öğle arası kahvesi, manikür veya köpük banyosuyla ödüllendirin. Sonunda ödül olduğunu bilince hedeflerimize ulaşmada çok daha istekli oluyor, işimizle ilgili kendimizi çok daha iyi hissedebiliyoruz.

office break up coffee ile ilgili görsel sonucu

Yeni Bir Görev Üstlenin
Uzun süredir hep aynı işle mi uğraşıyorsunuz? Sorumluluklarınızı artırmak için yeni yollar deneyin. Mesela sürekli şirket içi işler yapıyorsanız biraz da müşteri işleriyle ilgilenmeyi talep edin. Bu hem üstlerinize, gerektiğinde inisiyatif aldığınızı gösterir (terfi için son derece önemli) hem de yeni tecrübeler edinmek sizin için önemli motivasyon kaynağı olur. Tüm bunlar da, sonuç olarak, işinizden daha fazla keyif almanızı sağlar.

Eğlenmeyi İhmal Etmeyin
İşyerinde daha iyi hissetmenin yollarından biri de iş dışında eğlenceli aktiviteler yapmaktan geçiyor. Katılacağınız karaoke gecesi, yoğun fitness antrenmanı veya en sevdiğiniz şarkıcının konserine bilet işyerindeki moralinize de yansır. İşten çıkar çıkmaz eve gidip TV karşısına geçmek yerine, haftada en az bir kere, özel aktivitelere katılın. Bu sayede işten uzaklaşmış olacak ve her şeyin işiniz olmadığının farkına varacaksınız.

people bored at work ile ilgili görsel sonucu

Yoksa Bu İşten Ayrılmalı mıyım?

1. Yataktan umutsuzluk, mutsuzluk içinde kalkıyor ve işe sürünerek mi gidiyorsunuz?

Evet / Hayır

2. İşinizi sevmemeniz iş performansınızı etkiliyor ve size verilen görevleri layıkıyla yerine getiremiyor musunuz?

Evet / Hayır

3. Çalıştığınız yerde üç seneden fazla çalıştınız ama halen terfi ya da zam almadınız mı?

Evet / Hayır

Evet’ler Çoğunluktaysa:
Eğer işinizde kendinizi gerçekten çok kötü hissediyorsanız fazla zorlamanın pek anlamı yok. İşiniz gerçekten size hiç uygun olmayabilir. İyi bir ayrılık stratejisi belirleyin. İş bulma sitelerini gezin ve iş çevrenizden yardım isteyin.

Hayır’lar Çoğunluktaysa:
Tek ihtiyacınız sadece biraz nefes almak olabilir. Kendinize iki hafta verin ve sonrasında durumu yeniden değerlendirin. Yeni işe geçmek sizi gerçekten mutlu edecek mi? Eğer aradığınız cevap buysa, o zaman iş aramaya başlayın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...