Kışın daha mı mutsuzuz?

Share

Kış mevsimi insan vücudu üzerinde de pek çok fiziksel etkisiyle birlikte, duygusal ve ruhsal değişiklikleri de beraberinde getiriyor.

Mevsim değişiklikleri, tıpkı doğa üzerinde olduğu gibi insan vücudu üzerindeki etkileriyle de kendilerini gösteriyor. Örneğin bahar, hem doğa hem de insanlar üzerinde canlandırıcı bir etki yaparken; kış yaklaşırken özellikle hayvanlar yaşam alanlarını, yuvalarını ve yiyeceklerini uzun sürecek kış mevsimine hazırlamak için çalışmalara başlıyor.

Kış mevsimi insan vücudu üzerinde de pek çok fiziksel etkisiyle birlikte, duygusal ve ruhsal değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Kışın en gözle görülür etkilerinden biri olan kış depresyonuna başta uzmanlar tarafından şüpheyle yaklaşılmış olsa da; İrlanda nüfusunun %20’si, Hollanda nüfusunun ise %10’u gibi bir çoğunluğu etkisi altına alan bu durum artık psikolojik bir problem olarak kabul ediliyor.

Kış aylarında azalan güneş ışığı ve soğuyan havaların ekstrem davranışlara yol açarak intihar vakalarının arttığına dair genel bir inanış mevcut olsa da, yakın dönemde yapılan pek çok araştırma bu fikre meydan okuyor. Aralık ayı intihar vakalarının en az göründüğü ay olarak karşımıza çıkarken; genel kanının zıttı olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bu oran artış gösteriyor.

Kış depresyonu gerçek mi?
Kış aylarında intihar eğilimi oranının diğer aylara oranla daha az olması, ne yazık ki bu aylarda genel ruh halimiz ve modumuzun düşüyor olmasından bağımsız olarak işliyor. 1984 yılında Norman E. Rosenthal ve arkadaşları tarafından keşfedilen mevsimsel depresyon (Seasonal affective disorder), mevsim geçişlerine bağlı olarak gözle görülür bir mod değişikliğinin yanı sıra enerji düşüklüğü, uyku bozuklukları, depresif hislerle tanımlanıyor. Kış aylarında güneş ışığının azalmasına bağlı olarak yaşanan negatif duygular ise kış depresyonu olarak adlandırılıyor.

uplifers.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...