Başarılı insanların akşam ritüelleri

Share

Günü verimli geçirmek dendiğinde birçoğumuzun aklına sabahları erken kalkıp, bedeni ve zihni güne hazırlayacak egzersizler geliyor. Ancak çoğumuz akşam ritüellerine pek de dikkat etmiyoruz. Oysa bir günü diğerine bağlayan, arada köprü görevi gören zaman dilimi akşamlardır. İşte başarılı insanların yaptıkları akşam ritüelleri:

1. Yeni şeyler öğrenmek için okuyun
Yeni şeyler öğrendikçe kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak gün içinde zihninizi beslemek ve yeni şeyler öğrenmek için vakit bulamayabilirsiniz. Akşamları bir şeyler okumak için kendinize vakit ayırırsanız, hayata bakış açınızı geliştirecek bir yol yaratmış olursunuz. Ayrıca, bilgisayar ekranına bakmak yerine kitap, dergi veya dijital mürekkeple hazırlanmış bir e-kitap okumak iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

2. Değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirin
Kendinizi beslemenin en iyi yollarından biri de derin bir bağlılık duyduğunuz ve değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirmek. İçinizdeki iyiliği ortaya çıkaran, sizi destekleyen ve zor zamanlarda ihtiyacınız olanı veren kişiler yine onlar. İster film izleyin, ister sadece sohbet edin veya birlikte yemek yiyin, önemli olan onlarla vakit geçirmeniz.

3. Hiçbir şey yapmamak için vakit ayırın
Vaktimizin çoğunu türlü türlü meşguliyetlerle geçiriyoruz. Bunun en iyi panzehri ise bazen hiçbir şey yapmadan vakit geçirmektir. Tüm ekranları ve sesleri kapatın, kendinize sessiz bir köşe bulun ve zihninizi susturun. Sadece nefesinize odaklanarak meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Sadece birkaç dakika nefesinize odaklanmak zihninizi sakinleştirmenizi ve iyi bir uyku uyumanızı sağlar.

4. Değerlendirme yapın
Günün sonu, değerlendirme yapmak için harika bir zamandır. Bazıları günlük tutar, bazıları kendi zihninde gezintiye çıkar. Hangi yöntemi seçtiğiniz fark etmez, kendinize gün içinde nelerin yolunda gidip, nelerin aksadığını, hangi konulara daha çok dikkat etmeniz gerektiğini, hangi gelişmelerin belirleyici olduğunu sorun. Akşam vakitleri, doğal bir kontrol vaktidir ve kilit öneme sahip olayların zihninizde güncel kalmasını, kendinizi ertesi güne hazırlamanızı sağlar.

5. Egzersiz yapın
Bütün bir günü masa başında geçirdiyseniz, bedeninizi biraz hareket ettirmeden yatağa girmeyin. Birçok insan akşamları spor salonuna gitmenin beden açısından fazla uyarıcı olduğunu düşünüyor. Bunun yerine yürüyüşe çıkabilirsiniz, yoga yapabilirsiniz veya birkaç basit esneme hareketiyle bedeninizi rahatlatabilirsiniz.

6. Yenilenmek için sıfırlayın
Eğer hareketli bir gün geçirdiyseniz ve verdiğiniz kararlar sizi tükettiyse, bedeninizi ve zihninizi sıfırlamak için bir ritüel bulun ve böylelikle gün içinde yasadığınız sorunları ertesi güne taşımamış olursunuz. Hafif egzersizler ve meditasyon bunun için çok ise yarayabilir. İsterseniz beyninizi sıfırlamak için kendiniz başka bir ritüel de bulabilirsiniz. Duş almak veya bir fincan bitki çayı içmek güzel bir alternatif olabilir.

7. Organize olun
Sabahları güne organize ve hazır bir şekilde başlayabilmek için akşamları elinizden geleni yapın. Sabah giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın, sağlıklı bir kahvaltı için vakit bulamıyorsanız kendinize kahvaltı için bir şeyler hazırlayın. Ertesi sabaha sakin ve hazır bir şekilde başlayacağınızı bilmek, güzel bir uyku çekmenize de yardımcı olabilir.

8. Şükredin
Akşamları yatağa girmeden önce gün boyunca yaşadıklarınız için şükretmek sizi tatminkar ve mutlu yapar. Bunu günlük tutarak, meditasyon yaparak veya sadece kendi kendinize sessizce şükrederek yapabilirsiniz. Şükretmek sizi daha pozitif ve olumlu düşünen biri yapar.

uplifers.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...