Boşanmanın ardından hangi taraf daha mutlu?

Share

Araştırmalar kadınların mutluluk konusunda erkeklere göre bir adım önde olduğunu söylüyor. Peki neden?

Boşanmanın ardından karşı tarafı suçlamak kadar kolayı yoktur. AVVO tarafından 2.000 Amerikalı kadın ve erkek üzerinde yapılan anketin sonuçlarına göre ise, boşanmanın ardından erkek tarafını suçlayan kadınların oranı %64 iken, eski eşlerini suçlayan erkeklerin oranı ise %44’te kaldı.

Peki niçin kadınlar boşanmanın ardından erkekleri suçlama konusunda bir adım öndeler? Washington Üniversitesi’nden Dr. Pepper Schwatrz, söz konusu oranların, geleneksel cinsiyet rolleri hakkında insanlarda derince yerleşmiş olan düşünceleri yansıttığını düşündüğünü belirtiyor. “Kadınlar, kendi kendilerini suçlamanın güçlendirmeyeceğini düşünürken, erkekler ise eski eşlerini suçlamanın erkekliğe sığmayacağını düşünüyorlar”.

Mesele bununla da sınırlı değil. Anketin sonuçlarına göre, boşanmanın ardından kadınlar kendilerini daha mutlu hissetmeye eğilimliler. Kadınların %73’ü boşandıkları için pişman olmadıklarını söylerken, erkeklerde bu oran %61’de kalıyor. Kadınların büyük çoğunluğu (%75) mutsuz bir ilişki sürdürmektense yalnızlığı, başarıyı ve mutlu olmayı tercih ettiklerini belirtirken, aynı görüşe sahip erkeklerin oranı ise %58 olarak ortaya çıktı.

Schwartz, “Erkekler evlilik ile evlerine bağlandıkları için, kendi başlarının çaresine bakmaya mecbur kalmaktan daha fazla korkuyorlar. Evliliğin modası geçmiş bir kurum olduğunu daha fazla düşünüyor olsalar bile, işler kötü gitse dahi evliliği bozmamaya gayret ediyorlar.” diyor. “Öte yandan, kadınlar mutluluğa evlilikten daha fazla değer veriyorlar ve yalnız kalmak konusunda genel olarak daha az endişe duyuyorlar” diye de ekliyor.

Psychologies

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...