Şair Evlenmesi – İbrahim Şinasi

Share

Lisede edebiyat dersinde Tanzimat Edebiyatı gören herkesin kulağında aşina olduğu bir eser Şair Evlenmesi.Batılı anlamda ilk tiyatro oyunu olarak biliniyor. Tiyatro eserini oynatma amacı gütmeden yazmış Şinasi.

Ebüzziya Tevfik, Şinaşi’yi şu sözlerle anlatır:

“…Onu (Şinasi’yi) orada (öldüğü evde) görmek istiyordum. Bir daha yüzünü görmek, bence her arzunun üstünde idi. Milleti dilsizlikten kurtaran, bize edebiyat sevgisi, bir siyasi düşünce veren, zulümden nefret ettiren, zalimleri yılandan korkunç, akrepten iğrenç, cellattan merhametsiz tanıtan oydu. Onu, o deha örneğini, ölümün çukuruna verilmeden önce bir kez daha görmek benim için bir evlatlık vazifesiydi…”

“Şair Evlenmesi alafranga davranışları ve kıyafetleriyle mahallelinin hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri kafalı bir şairin sevip istediği genç, güzel Kumru Hanım yerine büyük kız kardeşi çirkin ve kart Sakine Hanım’ı almaya mecbur edilmesi ile başlıyor tek perdelik tiyatro oyunu.”

Görücü usulu evliliğin sonuçlarını halka eğitme amacı ile yazılmış.Konu olarak görücü usulünün sonuçlarından bahsettiği için Töre Komedisidir. “Herhangi bir çağın veya yörenin, herhangi bir topluluğun gülünecek duruma gelmiş olan örf ve adetlerini konu edinir. İşlerliğini kaybetmiş bulunan batıl inançlar ve duyuşlar, bu komedi türünün temel malzemesidir. “

Ayrıca bu eserde kelime oyunlarından yararlanmıştır.Ferasetli, anlayışlı, çok çabuk kavrayan, sezgili anlamındadır. Feres atlu ise binicilik, at yetiştirme anlamındadır. Eserde rüşvetin bütün kapıları açmanın kolaylığını da güldürü ile eleştirmektedir.

Kısa sürede okuyacağınız, sizi eğlendiren aynı zamanda da düşündüren bir eser Şair Evlenmesi.

“Atak Köse:
(Sırtında küfe, bir elinde kürek, ötekinde süpürgeyle) İstemeyüz!
Hikmet Efendi:
(Atak Köse’nin ardından yetişerek) Ne istemiyorsunuz?
Atak Köse:
Ben ne bileyin! Mahalleli “İstemeyüz” diyor, ben de öyle diyorun. Elbette mahallelinin öyle demelerinde hakkı vardır.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...