Düşük iPhone satışları binlerce işçiyi işsiz bıraktı

Share

Hatırlarsanız, bundan yaklaşık iki hafta kadar önce Tim Cook, iPhone satışları hakkında çok konuşulacak itiraflarda bulunmuştu.

Yapmış olduğu açıklamalarla iPhone satışlarının beklenenin altına kaldığını belirtmişti. Gündeme bomba gibi düşen açıklamalardan bir hafta sonraysa, Apple’da her şeyin yolunda gittiğini hatta, şirketin uzun vadeli görünümün hiç bu kadar iyi olmadığını belirten Tim Cook herkesi şaşırmıştı.

Bugün ise, düşük iPhone satışları ile ilgili oldukça dikkat çekici bir rapor yayınlandı. Rapora göre, düşen satış rakamlarının Apple’ın tedarikçisini zora soktuğunu hatta, ekonomik daralmadan dolayı binlerce işçisinin işine son verme kararı alındığı da ortaya çıktı.

Düşük iPhone satışları binlerce işçiyi işsiz bıraktı

Hatırlarsanız, geçtiğimiz gün paylaşmış olduğumuz haber ile birlikte düşük iPhone satışları yüzünden Apple’ın 19 tedarikçisinin 2016′dan bu yana ilk kez gelirlerinde ciddi anlamda düşüş yaşadığını siz değerli okurlarımıza belirmiştik.

Bu gelişme ile birlikte, Foxconn gibi şirketin önemli tedarikçileri söz konusu satışların artırılması için Apple’a yüzde 10’luk bir indirime gitmesi için bir teklifte bulunmuştu.

Bugün ise, Foxconn‘a yakın kaynaklarca elde edilen bilgiler doğrultusunda söz konusu tedarikçinin Çin’in Zhengzhou kentindeki iPhone üretimi yapmış olduğu fabrikasında yaklaşık 50.000 taşeron işçisini işten çıkarttığı ortaya çıktı.

Nikkei tarafınca paylaşılan rapora göre, taşeron işçilerin Ağustos ayına kadar sözleşmesi bulunduğu da gözler serildi. Söz konusu bu durumun oldukça ani olduğunu belirten Nikkei, Foxconn‘un genellikle işçi sözleşmelerini Ağustos-Ocak ayları arasında yenilediğini de özellikle belirtti.

Fabrikanın montaj hattında çalışan işçilerin sözleşmelerini iptal eden Foxconn, almış olduğu karar ile birlikte Dell ve Acer bilgisayarlarını üreten birimle iPad ve MacBook‘ları üreten birimlerin birleştirileceği de açıklandı.

Yaşanılan bu daralma sonucunda 100.000 işçinin işine son veren şirket, böylece 2019’un son çeyreğine kadar 2.96 milyar dolarlık bir tasarruf elde etmeyi planlıyor.

Düşük satışlar Apple’ın tedarikçilerini zora soktu

Nikkei Asian Review tarafından daha önceden yayınlanan raporlara göre, iPhone X için metal çerçeveler yapan Tayvanlı Catcher şirketi Aralık gelirlerinden yüzde 28‘lik bir düşüş yaşadığını belirtilmişti.

Yine aynı şekilde Apple’ın telefonları için kamera lensi üreten Largan Precision‘da gelirlerinde yaşamış olduğu yüzde 33.86‘lık düşüşle aslında Apple’ın bu yılki tablosunu özetliyor.

Tüm bunların haricinde iPhone modellerinin yüzde 70‘ine yakınını üreten Foxcoon ise, geçen yıla göre gelirlerinde genel olarak yüzde 8.27‘lik bir düşüş yaşadığını da geçtiğimiz hafta yayınlanan raporlarla birlikte gözlemlemiştik.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...