Serinletici Sinema Kulübü: Pride & Prejudice

Share

Jane Austen’ın ‘Aşk ve Gurur’ romanı yayınlanalı bugün tam 206 yıl oldu. Pek çok zamana şahitlik eden ve pek çok kişinin hayatına dokunan bu roman üzerimizde derin izler bıraktı.

Serinletici Sinema Kulübü olarak Austen hayranlığımızı pek çok kez dile getirdik. Bugün yine bu hayranlığımıza tanıklık edeceksiniz.

Serinletici Sinema Kulübü’nde 28 Ocak 1813 yılında hayatımıza giren muhteşem roman anısına, beyazperdeye uyarlanan ‘Pride & Prejudice’ filmi pazartesi gecesi sinemasında…

Beş kız kardeş…
Bennet ailesi kızlarıyla meşhurdu. Birbirinden etkileyici beş kızın her biri farklı meziyetlere sahipti. Babaları Mr. Bennet’in gözünde ise aralarında en özel olanı Elizabeth idi. Aklı başında, toplumsal kurallarla ve evliliklerle dalga geçmeyi kendine temel ilke edinmiş, mantığının sesini dinlemekten asla vazgeçmemiş, en yakın dostu kitaplar olmuş Elizabeth…

Heyecan dalgası!
Taşrada yaşamak sıkıcıydı, yapılacak pek bir şey yoktu. Fakat Netherfield Konağı’nın nihayet kiraya verilmiş olması bir hayli heyecan dalgası yarattı. Özellikle de 5 kız evlada sahip Bennet ailesinde. Konağı kiralayan kişi yüksek gelire sahip Mr. Bingley adında biriydi ve üstelik de bekardı. Anne Bennet çoktan bir düğün planlamaya başlamıştı bile.

Farklı meyiller…
Beklenen an gelmiş ve Mr. Bingley konağa yerleşmişti. Üstelik yanında bir de arkadaşını getirmişti: Mr. Darcy. Soğuk ve kibirli olarak nam salmış olan Mr. Darcy insanları hor görmeye meyilliydi. Mr. Bingley ise arkadaşının aksine sıcakkanlı ve dost canlısıydı. Tam da Bennet’ların en büyük kızı Jane’e göre bir eşti. Sevimli, güleryüzlü ve iyi huylu Jane’e…

Gurur kırıcı.
Beklenen karşılaşma gerçekleşmiş ve Jane bir anda Mr. Bingley’e tutuluvermişti. Mr. Bingley de Jane’e aynı ölçüde ilgiyle karşılık vermişti. Düğün çanlarının çalmaya başlaması an meselesiydi. Fakat Mr. Bingley’in arkadaşı Mr. Darcy bu birliktelik hakkında oldukça şüpheciydi. Dahası Bennet ailesinden hoşlanmadığını açık bir şekilde belli etmiş ve Elizabeth’in güzelliği hakkında gurur kırıcı sözler sarf etmişti. Elizabeth, ne bu kaba adamı ne de kendisi hakkındaki düşüncelerini umursamamaya karar verdi.

Gizliden gizliye…
Bunun yanı sıra Mr. Darcy de istemeden Elizabeth’i umursamaya başlamıştı. Bu genç kızın hem karakterine hem de güzel yüzüne hayranlık duyuyordu. Fakat bunu öylesine iyi gizliyordu ki en ufak bir işaret belirtisi bile yoktu. Bu sırada Elizabeth’e ilgi duyan bir başkası daha vardı. Kasabaya gelen alayın subaylarından biri olan George Wickham, Darcy’nin aksine ilgisini belli etmekte bir sakınca görmüyordu.

Ön yargının temelleri atılırken…
Elizabeth, Wickham’ın Darcy ile ilgili anlattıklarına şaşırmıştı. Bu adamın kaba ve soğuk olduğunu anlamışken şimdi de kötü niyetli biri olduğunu öğrenmişti. Wickham’ı sahip olması gereken kaderden alıkoymuş ve önemsiz birine dönüşmesini acımasızca seyretmişti. Elizabeth bu yakışıklı genç adamın yaşadıklarına üzülürken, istemeden kendisini onun yerine koymuştu.

Beklenmeyen mektup.
Bu sırada Bennet ailesi aldıkları bir mektupla yıkılmışlardı. Mr. Bingley kasabayı terk etmeye karar vermişti. Kasabayı ve Jane’i… Jane için bu müthiş bir hayal kırıklığı demekti. Elizabeth içinse uğrunda savaşmaya değer bir şey. Jane, bir umutla yollara düşerken, Elizabeth de çok sevdiği arkadaşını görme düşüncesiyle bambaşka bir yolculuğa çıktı.

Gereksiz ilgi.
Bu yolculuk onu Mr. Darcy ile karşılaştırdı. Hiç hoşlanmadığı bu adamla karşılaşmak onun için can sıkıcı bir durumdu. Dahası Mr. Darcy hiç de bu rastlantıdan rahatsız olmuş gibi değildi, aksine Elizabeth ile ilgileniyor; ailesi hakkında sorular soruyordu. Bu gereksiz ilgiden şaşıran Elizabeth’i daha çok şaşırtan bir şey varsa o da ablası Jane’in olası bir mutluluk ihtimalini mahveden kişinin Mr. Darcy olduğunu öğrenmesiydi.

Gurur savaşı…
Mr. Darcy zamanlama konusunda şanssızdı. Umutusuzca Elizabeth’e aşkını ilan ederken, genç kızın aklında yalnızca ailesini hor gören bu adamdan uzaklaşma düşüncesi vardı. Darcy’nin incelikten yoksun bir tavırla ettiği evlenme teklifi aynı incelikle(!) yanıt bulmuştu. Üstü kapalı hakaretler, nezaketsizlik ile karşılığını almıştı. Gurur kırıcı sözler söylenmiş ve kibarlığa yakışmayan ithaflarda bulunulmuştu. Ne yazık ki katıksız dürüstlük kalplerindeki acıyı yok etmede başarılı olamamıştı.

Sonsuza dek.
Bu olayın ardından gelen sessiz mektup ile Darcy kendisi hakkındaki suçlamalara açıklık getirmeye çalışmıştı. Mektubu defalarca okuyan Elizabeth ise sonunda aslında o kadar da merhametli olmadığına karar vermişti. Kırılan gururunun baskın gelmesine izin vermiş ve gerçekleri görememişti. Şimdi ise büyük bir üzüntüyle belki de hayatında en çok değer vereceği kişi olacak olan bu onurlu adamı sonsuza dek kaybetmişti.

Cesaret.
Jane’in kırılan kalbinin yanı sıra küçük kardeşleri Lydia’nın akılsızca içine atıldığı bir aşk hikayesi ile Bennet ailesi yine bir skandalın tam ortasındaydı. Fakat kısa sürede iki üzüntü verici olay da çözüme kavuşmuştu. Gururunu geri planda tutmaya karar veren Mr. Darcy yalnızca ve yalnızca Elizabeth’in iyiliğini düşünerek hareket etmişti. Elizabeth ise bunları öğrendiği an hissettiği ızdırabın dinmesini her şeyden çok istemişti.

Romantizm yerine dürüstlük…
Bir yanda gururunun esiri olmuş ve gözlerine ön yargı çekilmiş bir genç kız… Bir yanda küstahlığı ve bencilliği ile nam salmış genç bir adam… Rastlantılar sonucu bir araya gelip rastlantılar sonucu ayrıldılar. Romantizm yerine dürüstlüğü tercih etseler de kalplerinde her zaman aşk için küçük bir yer ayırdılar. Geçmiş yerine geleceğe bakmaya karar verdiler. Geleceklerinde mantığa, toplumsal kurallara yer yoktu; geleceklerinde mutluluğa yer vardı.

Gizli romantiklere, katıksız dürüstlük taraftarı olanlara, gerçeklik peşinde koşanlara ve her aşkta bir mantık arayanlara ithaf edilmiştir.

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...