Selfie çağının çirkin güzellik standartları

Share

Sosyal medya bir selfie okyanusuna dönüşmüşken, çağın bireyinin kendi suretine olan bu saplantısı sık sık tartışma konusu oluyor. Örneğin David Henry Brown Jr, Resemblage serisindeki hareketli selfie maskeleriyle tüketim toplumuna ayna tutmuştu.

M&C Saatchi ve fotoğrafçı Rankin’in ortak projesi Selfie Harm ise fotoğraf düzenleme araçlarının ve selfie kültürünün gençlerin akıl sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koymuştu. SHSadler’ın güzellik standartlarıyla oynayan Fresh Meat adlı fotoğraf projesi de yine selfie çılgınlığını etkileyici bir görsellikle analiz ediyor.

Fresh Meat, standartlara meydan okumak için bir kışkırtma
SHSadler adı altında, Los Angeles’da çalışmalarını yürüten Julia SH ve Nic Sadler ikilisi; Fresh Meat ile mevcut güzellik standartlarının çirkinliğini ortaya koyuyor. Fotoğraflar, izleyiciyi insanlık dışı bir hal alan bu standartlarla çarpıcı bir biçimde yüzleştiriyor.

SHSadler Fresh Meat ile ilgili görsel sonucu

Julia SH ve Nic Sadler, sosyal medyadaki görsel içerik tüketimimize dair güçlü gözlemler yapmış ve Fresh Meat de bu gözlemlerin sonucunda doğmuş.

SHSadler Fresh Meat ile ilgili görsel sonucu

Bu gözlemlere göre, daha önce dergilerdeki modellere uygulanan güzellik standartları ve rötuşlar artık genel olarak sosyal medya kullanıcılarının kendi kendine uyguladığı şeyler haline gelmiş. Fotoğraf düzenleme amaçlı mobil uygulamaların ve filtrelerin kullanıma girmesi de bunu yaygınlaştırdı ikiliye göre.

SHSadler Fresh Meat ile ilgili görsel sonucu

Fotoğrafçıların hedefi, Fresh Meat ile güzellik standartların tartışılmasını sağlamak. İzleyiciyi güzellik kavramını yeniden değerlendirmeye ve geçerli estetiğe meydan okumaya zorlayan çarpıcı görüntüler ortaya çıkarmak istemişler.

İkili, fotoğrafları, Schön! dergisi için çekmiş. Fotoğraflar, 5 farklı modelle ve yalnızca 1 günde çekilmiş. Makyaj sanatçısı ise Satya Linak.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...