Uçakta telefon kullanmanın cezası belirlendi

Share

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafınca yapılan yeni düzenlemeyle beraber uçakta telefon kullanana para cezası verileceğini duyurdu. Peki, uçakta telefon kullanmak neden tehlikeli?

Uçakta telefon kullanmanın cezası belirlendi

Bugün, Resmi Gazete‘de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelikte Yer Alan İdari Para Cezalarının Yeniden Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ ile uygulanacak olan cezaların tutarları belli oldu.

Yeni düzenlemeye göre, uçakta telefonu açık bırakmanın cezası 2.124 TL olarak açıklandı. Bu ceza ile beraber, ayrıca izinsiz drone uçuranlara da verilecek olan para cezası da artırıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karada izinsiz drone uçurmanın cezası ise, 8.498 TL olarak güncellendi.

Söz konusu ceza sadece uçakta telefon kullananla için sınırlı olmadığını da belirtelim. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, uçakta düzeni bozanlara, sigara veya elektronik sigara içenlere de 2. 124 TL ceza kesileceği belirtildi.

Bunun haricinde, uçuş emniyetini riske atacak şekilde hava araçlarına lazer tutanlara kesilen ceza tutarı ise, 14.163 TL‘ye yükseltildi.

Yönetmeliğe göre, idari para cezasına çarptırılan kişiler tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerinde ayrıca, söz konusu karara itiraz hakkının bulunduğunu da özellikle belirtelim.

Uçakta telefon kullanmak neden tehlikeli?

Bildiğiniz üzere, cep telefonları ve diğer elektronik cihazların hassas elektronik sistemleri etkileyebileceği bizlere her uçak yolcuğunda belirtiliyor.

Bu konu ile ilgili yayınlanan makalelerden verilen bir örnekle, uçakta telefon kullanmanın neden tehlikeli ve yasak olduğunu yakından göz atalım.

Yapılan araştırmalar sonucunda, 10.000 feet yükseklikte olduğumuz zaman, GPS sistemine sahip olan birçok elektronik cihaz bu seviyede yoğun sinyaller gönderdiği belirtiliyor.

Bu yoğun sinyaller sonucu, uçakta bazı ağ aksaklıkları hatta sinyal bozuklukları da meydana gelebiliyor. Bu yüzden dolayı, sinyal veren çoğu cihazın açık olması uçuş emniyeti riske atmakta.

Bu konuyu değerlendiren eski bir Boeing mühendisinin söylediklerine göre, cep telefonu sinyallerinin uçağın düşmesine sebep olamasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Ancak buradaki en çok dikkat edilmesi gereken konu ise, uçağın kalkışı ve inişi sırasında ciddi bir şekilde pilotların konsantre olması olarak gösteriliyor. Yani, cep telefonlarından gelen sinyaller pilotların konsantre olmasını bazı durumlarda zorlaştırabiliyor.

Bu yüzden dolayı, uçuş güvenliği açısından cep telefonlarının ya uçak modunda ya da tamamen kapalı tutulması gerektiği sürekli bizlere söyleniyor.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...