Uyku molalarından dinç uyanmanın 3 yolu

Share

Yoğun ve koşuşturmalı bir günde, kısa süreli kestirmeler büyük fark yaratabilir. Bu kestirmelerin ardından kendini sersemlemiş hissediyorsan, ortada bir sorun var demektir. İşte şimdi kestirme sanatını öğrenme zamanı…

10 dakikan varsa

Vaktinin oldukça kısıtlı olduğunu varsayıyoruz. Flinders Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, 10 dakikalık bir uyku bile farkındalığını artırmak ve bilişsel performansını geliştirmek için yeterli olabilir.

Peki bunu nasıl başarabilirsin? Öncelikle üstünü değiştirme. Üzerinde ne varsa, yatağa ya da kanepeye onlarla uzan ve üzerine bir örtü al. Perdeleri açık bırak ve içeriye biraz doğal ışığın girmesini sağla. Kapkaranlık bir odaya kıyasla böyle bir ışık ortamında uyanabilmen daha kolay olacaktır. Uykuya dalmasan bile, gözlerin kapalı şekilde sessizliği dinleyerek dinlenmen enerjini artırmak için yeterli olacak.

20 dakikan varsa

“Kafein kestirmesi” numarasını dene. Uzanmadan önce, hızlı bir şekilde bir fincan kahve iç. Kafeinin etkilerini tam olarak göstermeye başlaması 1.5 saat gerektiriyor. Eğer zamanlamayı düzgün yapabilir ve alarmını 20-30 dakika sonrasına kurarsan, yenilenmiş, dinç ve kafeinli bir şekilde uyanabilirsin.

1 saatin varsa

Uyuma süren ne kadar uzarsa, sersemlemiş bir şekilde uyanma ihtimalin de o kadar yükseliyor. Telefonuna indireceğin Pzizz uygulamasını indirirsen, REM uykusunun derinliklerine dalmanın önüne geçebilirsin. Kulaklıklarını takıp, uyku süresine göre düzenlenmiş tonlardan birisini seçebilirsin.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...