Bilge kişilerin sahip olduğu 5 özellik

Share

Günümüzde bilgelik mertebesine ulaşmak zor. Sabahtan akşama köle gibi çalışmanın ardından trafikte saatler geçirerek eve ulaşıyor ve tv karşısında uyukluyoruz. Haliyle ‘bilgeliğe giriş’ dersinden de sınıfta kalıyoruz. Ne kendimize ne de bir başkasına ayıracak zamanımız yok. Yavaş yavaş 21. yüzyıla ayak uyduruyoruz, makineleşiyoruz.

Ara sıra hobi olsun diye gidip bir ton pahalı kişisel gelişim kitabı alıyoruz. Amaç tabii ki de ‘bilgeliğe ulaşmak’. Sonuç tabii ki de ‘hüsran‘.

İstediğiniz kadar kişisel gelişim kitabı okuyun, seminerlere gidin, yogaya başlayın, ya da Hindistan’a taşının… Eğer bir amacınız yoksa boşa kürek çekmiş olursunuz.

İlla ki ‘Ferrarisini Satan Bilge‘ olmalısınız demiyoruz. Demek istediğimiz, hayatınızı değiştirmeye önce kendinizden başlamanız gerektiği.

Bilge kişilerin 5 özelliğinden ilham almaya ne dersiniz?

1- Para kazanmayı amaç değil de araç olarak görün. Paranız olduğu için değil, işinizde başarılı olduğunuz için mutlu olun.

2- Televizyon izlemeyin. Bırakın 5 saat boyunca sizi ekrana bağlayan entrikalı dizileri, hayat geçip giderken yalnızca bir seyirci olmayın.

3- Toplum baskısı yüzünden değil, gerçekten istediğiniz zaman evlenin. Amacınız ‘üç çocuk’ olmasın, amacınız mutlu bir yuva olsun.

4- Zayıflamak için değil; kendiniz için, mutlu olmak için spor yapın. Spor sonrası parmağınızı kıpırdatamayacak kadar yorgun olduğunuzda yüzünüze bir gülümseme yerleştirerek kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.

5- Başkalarının hayatını gözetlemeyi bırakın. Etrafınızdaki insanların yaşamını ‘bir fotoğraf’ üzerinden değerlendirip kendi hayatınıza haksızlık yapmayın.

Bonus: Kendinizi sevin!

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...