2019 F1 araçlarının yeni kurallara rağmen daha hızlı olması bekleniyor

Share

2019 sezonu öncesi yeni kurallarla birlikte normalde araçların yavaşlaması beklenirken, Formula 1’in teknik şefleri artık fikir değiştirmiş durumdalar.

Bu sezon geçişlere yardımcı olmayı amacıyla yapılan değişiklikler, yere basma gücünü düşürmeyi amaçlıyordu.

F1 takımları, bu seneki araçların 2018’e göre 2 saniye civarında yavaşlayacağını tahmin ediyordu.

Ferrari takım patronu Mattia Binotto, takımın 2019 lansmanında, “Rüzgar tünelindeki ilk testte 1.5 saniyelik bir etki öngördük.” demişti.

Ancak bu geriye atılacak olan adımdaki beklentiler, 2019 araçlarının ilk testinde gerçekleşmedi.

İlk haftanın sonunda Nico Hulkenberg’in en iyi tur zamanı olan 1:17.393, geçen seneki kış testlerinde Sebastian Vettel’in elde ettiği 1:17.182’ye çok yakındı.

Fark, geçen seneki testlerin ilk haftasıyla karşılaştırıldığında daha da çarpıcı görünüyor. 2018 Barcelona testlerinin ilk haftasında Lewis Hamilton sadece 1:19.333 yapmıştı.

Daha iyi hava koşulları ve daha hızlı pist yüzeyi bu gelişimde rol oynasa da takımların 2019 kurallarının azalttığı yere basma gücünü geri kazandığı konusunda şüpheler var.

Renault teknik direktörü Nick Chester, bu seneki F1 araçlarının gelecek hafta tur zamanlarını iyileştirmesini ve 2018’dekilerden daha hızlı olacağını düşünüyor.

Chester, “Testlerin sonunda araçlar geçen yılın testlerinden daha hızlı olacak ve 2018’in sonundan da biraz daha hızlı olacaklarını düşünüyorum.”

“2019’un sonuna kadar da daha da hızlı olacaklar.” dedi.

Toro Rosso teknik direktör yardımcısı Jody Egginton, ilk tahminlerin karamsar olmasına rağmen, F1 mühendislerinin kayıpları geri kazanma konusundaki becerilerinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

“F1 mühendisleri zorlukların üstesinden gelmede fevkalade iyi. Bence asıl olay, insanların tur zamanları arasındaki farklar hakkında konuşurken kaybolmuş olması.”

“Yeni kurallara göre yapılandırılmış olan rüzgar tüneline aracı ilk koyduğumuzda bir miktar yük ve aero dengesi kaybettik ve aero haritamızın şekli istediğimiz gibi değildi. Bu birkaç takım için de aynı olabilir.”

“Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede bunu düzeltmeye çalışacağız. Şu anki durumumuzda, fırsatları bulmak için her zaman öğrenmeye devam ediyoruz.”

“Bundan faydalanıyoruz. Tarih, takımların büyük kayıpları hızla geri kazanmakta ve potansiyel olarak daha kısıtlı kurallarda bile fırsat bulma konusunda çok iyi olduklarını kanıtladı. Bundan dolayı, bunlar mühendislik için bir meydan okumadır. İlk yarışlarda neler olacağını bekleyip görelim.”

Motorsport

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...