Serinletici Sinema Kulübü: A Dog’s Purpose

Share

Bir hayvan sahiplenmek istemenizdeki amaç nedir? Sosyal medyada ona bir hesap açıp bir fenomen haline getirmek mi yoksa daha derin bir ilgiyi mi simgeliyor? 21. yüzyıl insanı bir heves edip hayvanları parayla satın alabilirken, hayvanların bu konuda ne hissettiğini hiç düşündü mü?

Serinletici Sinema Kulübü‘nde haftanın filmi A Dog’s Purpose, can dostlarımızın hayatlarını keşfetme yolculuğunu anlamamıza yardımcı olacak.

Yeniden doğuş.
Acaba ne için dünyaya gelmişti? Eğlenmek, yemek yemek, haylazlık yapmak harikaydı fakat yalnızca dev bir eğlenceden mi ibaretti dünyaya geliş amacı? Küçük sevimli bir köpek yavrusuydu, kardeşleriyle birlikte yaramazlık yaparken harika vakit geçiriyordu. Sonra üniformalı birileri tarafından yakalandı ve yaşamı sona erdi. Her sonun bir başlangıç olduğunu kanıtlarcasına yeniden doğdu. Farklı bir bedende farklı bir görünümde; fakat hep aynı karaktere sahipti.

a dog's purpose ile ilgili görsel sonucu

Acımasızlık.
Her yeniden doğuş ona farklı deneyimler kazandırıyordu. İnsanların acımasızlığına maruz kalıyor; fakat yine de umut etmekten vazgeçmiyordu. Para peşinde koşan insanların avucunda yaşamı sona ermek üzereyken küçük bir çocuk ve annesi tarafından fark edilmesi kurtuluşu oluvermişti. Bu küçük çocuğun adı Ethan’dı. Ethan yavrunun hayatını kurtarmıştı ve artık ona Bailey diye sesleniyordu.

a dog's purpose ethan and bailey ile ilgili görsel sonucu

Yaşam amacı…
Eğlence, yemek, yaramazlık geri planda kalmıştı. Küçük köpek yavrusu, sonunda yaşam amacını bulmuştu. Ne olursa olsun her zaman Ethan’ın yanında olacaktı. Böylelikle yıllar geçti, Ethan büyüdü genç bir delikanlı oldu. Güzel bir kız arkadaşı, futbolda başarılı bir kariyeri vardı. Ethan’ın hayatında pek çok değişiklik olmuştu; fakat Bailey’nin hayatındaki yeri hiç değişmemişti. Aralarındaki sevgi, sağlam bir bağa dönüşmüştü.

a dog's purpose ile ilgili görsel sonucu

Felaket.
Futbolda başarısını kanıtlayan Ethan, burs kazanarak önemli bir üniversiteye kabul edilmişti. Büyük bir mutluluk sebebiydi bu. Ne yazık ki mutlulukları kısa sürdü. Arkadaşı Todd’un acımasız bir şakasına maruz kalan Ethan ve annesi, evlerinde çıkan yangında zar zor hayatlarını kurtarmayı başarmışlardı. Ethan ise bu felaketin sonucunda ayağının yara alması sebebiyle futbol kariyerine nokta koymak zorunda kalmıştı.

dog's purpose hannah and ethan ile ilgili görsel sonucu

Son…
Bailey, Ethan’ın neden artık futbol oynamadığını merak ediyordu. Dahası artık kendisiyle de oynamıyor, neredeyse hiç yatağından çıkmıyordu. Bu duruma anlam veremeyen Bailey, Ethan’ın arabasına atlayıp üniversiteye gitmesiyle daha da içine kapandı. Böbreklerinin iflas etmesi sonucu yaşamı sona ermek üzereydi. Ethan, onu yalnız bırakmamıştı. Son anlarında yanındaydı. Ne de olsa hayat amacıydı Ethan’ın yanında olmak…

a dog's purpose ethan bailey ile ilgili görsel sonucu

Kahraman.
Sonrasında Bailey, Ellie olarak yeniden doğmuştu. Yeni hikayeler yeni amaçlar edinmişti kendine; ama aklının bir köşesinde hep aynı soru vardı: Peki ama Ethan neredeydi? Yeni yaşamında eğitimli bir polis köpeği olan Bailey’nin yaşamı büyük sorumluluklarla doluydu. Yaşamını sona erdirecek bir kahramanlık ile birden fazla kişinin canını kurtararak hayata gözlerini yumdu. Yeniden doğduğunda ise sevimli bir köpek olan Tino’ya dönüşmüştü.

a dog's purpose ethan ile ilgili görsel sonucu

Kaderinde vardı.
Tino olarak en güzel hayatlarından birini yaşadı. Bolca eğlendi, yaşamın tadını çıkardı. Mutluluklara ve yeni heyecanlara tanıklık etti. Ethan neredeydi acaba sorusunu düşünmekten geri kalmadı. Gün gelip yaşlılık sebebiyle yaşama gözlerini yumarken yepyeni bir hayata doğmak kaderinde vardı. Bu en tatsız yaşamıydı şimdiye kadar. Yeni sahipleri tarafından sevilmemişti. Bir hevesle alınan şirin bir yavruydu fakat evlerinin önüne bir zincirle bağlı şekilde yaşamayı uygun görmüşlerdi ona. Günün birinde de fazlalık olarak gördükleri bir eşyadan kurtulur gibi sokağa bırakmışlardı onu.

Evi, Ethan’ın yanıydı.
Bailey geri dönmeyi düşünmedi bile. Evi değildi orası, hiçbir zaman da evi olmayacaktı. Evi olarak hatırladığı ve bildiği en güzel yer Ethan’ın olduğu yanıydı. Bambaşka hayatlarda gezinse de her zaman özlemini duyduğu kişi Ethan idi. Yeniden doğmak gibi Ethan ile olmak da kaderinde vardı. Sevgisiz geçen bu yeni ömrünü Ethan’ı bularak taçlandırmıştı. Şimdi ise tek isteği, Ethan’ın kendisinin Bailey olduğunu anlamasıydı.

a dog's purpose ile ilgili görsel sonucu

Farklı hayatlar, aynı amaç…
Bailey, hayata gözlerini açtığı andan itibaren hep bir yaşam amacı aramıştı kendisine. Ethan ile karşılaştığında da amacını bulmuştu. Pek çok hayatın içinde var olmuştu, yine de yaşam amacı hiç değişmemişti.

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...