‘Kırık kalp belirtisi’nun nedeni beyin olabilir

Share

Uzmanlara göre insanların yaşadığı üzücü bir olay sebebiyle kalpte hasar oluşabilir ve bu beynin işi olabilir.

İsviçreli araştırmacılar, nadir görülen kırıp kalp belirtisi isimli hastalığı araştırdı.

Kalbin ansızın zayıflaması ve görevini yapmaması mananına gelen kırık kalp belirtisi, bir yakının kaybedilmesi gibi stresli ve duygusal bir olayın hemen peşinden görülüyor.

Bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığı bilinmiyor, ancak European Heart Journal isimli ilmi yayında yer alan araştırmada, beynin strese verdiği reaksiyonun rol oynadığı belirtiliyor.

Soluk darlığı ve ağrı

Bu rahatsızlığı yaşayan insanların kalplerinin, aynı isimi taşıyan bir Japon kabına benzeyen şekillerine atfen ‘Takotsubo belirtisi’ isimi da verilen kırık kalp belirtisi, yaşanan bir şokla ortaya çıkabiliyor.

Tıkanan kalp damarları nedeniyle oluşan kalp krizinden değişik, ancak soluk darlığı ve göğüs ağrısı dahil benzer belirtileri var.

Sıklıkla, yaşanan üzücü bir olay tetikliyor, ancak evlilik, yeni bir iş gibi büyük, heyecan verici olaylar da kapı aralayabiliyor.

Kalp adalesinin günler, haftalar veyahut aylar içinde düzelmesiyle, geçici olabiliyor. Ancak bazılarında ölüme sebep olabiliyor.

İngiltere’de her sene 2.500 dolayında kişiyi etkilediği düşünülüyor.

Rahatsızlığa tam olarak neyin sebep olduğu bilinmiyor, ancak uzmanlar adrenalin gibi stres altındayken salgınan hormonlardaki artışla ilişkilendirilebileceğine inanıyor.

Zürih Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Jelena Ghadri, kırık kalp belirtininden etkilenen 15 hastanın beyinlerinde neler yaşandığını inceledi.

Beyin taramlarında, kontrol grubu olan 39 sıhhatli hastaya mukayese et ehemmiyetli farklılıklar görüldü.

Beynin duyguları ve kalp atışı gibi şuursuz ya da otomatik vücüt reaksiyonlarını kontrol eden bölümleri arasında daha az iletişim olduğu tespit etti.

Beynin bu bölgeleri, strese verdiğimiz reaksiyonu de kontrol ettiği düşünülen bölgeler.

Dr.Ghadri “Duygular beyinde işlemden geçiriliyor, dolayısıyla hastalığın beyinde başlayıp kalbi etkilediği fikri akla yakın.” diye konuştu.

Hastalığın tam olarak nasıl ortaya çıktığını bulmak için daha çok araştırma gerekiyor. Kırıp kalp belirtisi hastalarının, hastalık başlamadan evvelki beyin taramaları olmadığından, beyin bölgeleri arasında azalan ileşimin hastalığa sebep olup açmadığı tam manasıyla belirleyemiyor.

BBC

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...