THY de Boeing 737 Max’leri yere indirme kararı aldı

Share

Türk Hava Yolları (THY), filosunda bulunan Boeing 737 Max 8’leri yere indirme (ground etme) kararı aldı.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, yaptığı izahta “Uçaklarımız 13 Mart bakımından ticari seferlerden çekilmiştir” diye konuştu.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Boeing 737 Max uçaklarında uçuş esnasında ortaya çıkan emniyeti etkileyecek belirsizlik vaziyeti netleşene kadar; uçaklarımız 13 Mart bakımından ticari seferlerden çekilmiştir” diye konuştu.

Türk Hava Yolları’nın (THY), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) talebi doğrultusunda bu kararı aldığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan izahta ise “Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi hava araçlarının uçuşları, uçuş emniyetini teminen önlem emelli olarak ikinci bir karara kadar durdurulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Uçaklar havadan geri döndü

Hava trafiği konusunda anlık bilgiler veren flightradar uygulaması, THY filosunda bulunan İstanbul’dan kalkış yapan Boeing 737 Max 8’lerin Atatürk Hava meydanı’na geri döndüğü bilgisini resim eşliğinde paylaştı.

Radardaki verilire göre, İstanbul’dan Londra’nın Gatwick Hava meydanı’na, Birmingham’a ve Nouakchott’a, İstanbul’dan havalanan Boeing 737 Max 8’ler havadan geri döndü.

İngiltere hava alanını kapattı

İngiltere, Etiyopya’daki kazanın hemen peşinden hava alanını “Boeing 737 Max” tipi yolcu uçaklarına kapattığını duyurdu.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Birleşik Kraliyet Sivil Havacılık Otoritesi, “B737 Max” tipi yolcu uçaklarının İngiltere hava alanına girişinin, çıkışının ve hava alanı üzerinde uçmasının yasaklandığını izah etti.

İzahta, “Daha (Etiyopya’daki düşen uçağın) uçuş kayıt verileri elimizde olmadığı için ihtiyati bir tedbir olarak, bu tip yolcu uçaklarının İngiltere hava alanına girmesi, ayrılması ve hava alanı üzerinde uçmasının engellenmesi direktifi verilmiştir” denildi.

Ne olmuştu?

Etiyopya’nın Addis Ababa şehrinden Pazar günü 149 yolcu ve 8 mürettebatı ile Kenya’nın Nairobi şehrine uçuş yaptığı sırada düşen Boeing 737 Max 8 tipi uçaktan kurtulan olmadı.

2018 senesi imalat tarihli uçağın aynı modeli de 29 Ekim 2018’de isimi büyük bir kazaya daha karışmıştı. Endonezya Lion Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 tipi uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken denize düştü. Kazada 181 yolcu ve 8 mürettebat hayatını kaybetti.

Etiyopya Havayolları’nın düşen Boeing 737 Max 8 ile birlikte aynı model uçağın son 5 ayda ikinci defa düşmesi sonrası dikkatler Max 8 tipi uçaklara çevrilmişti.

Dünya genelinde birbiri ardına havayolu şirketleri Boeing 737 Max 8 tipi uçakları yere indirme kararı aldılar. THY’nin resmi internet sitesinde filo bilgilerine göre 12 adet B737-8 Max tipi uçak bulunduğu bilgisi bulunuyor.

T24

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...