Robot nüfusu yüzde 12 arttı

Share

İmalattan hane hayatına, tarımdan güvenliğe her alanda hayatımızın bir parçası olmaya başlayan robotların nüfusu da her geçen sene artıyor. 2015 seneye göre yüzde 12 artan robot nüfusu 2019 seneninde kaça erişti?

Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde tertip eden toplantıda dünya çapından yapılan çalışmalar tartışıldı. Robotik konulu toplantıda KOBİ’lerin dijital dönüşümlere sağladığı katkılardan ve projelerden söz edildi. Bu arada dünyada yaşanan robot nüfusu artışı da toplantının konuları arasında bulundu.

Robot nüfusu kaç oldu?

Toplantıda çıkan verilere göre, 2015 seneninde 1,5 milyon adet olan robot sayısında 4 senede ehemmiyetli bir artış yaşandı. 2019 seneye geldiğinde ise bu sayı yüzde 12 artarak 2.5 milyonu gördü. Mevzubahis nüfus artışının en fazla yaşandığı bölge Asya ülkeleri oldu. Toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim azası Prof.Dr.Işıl Bozma, 10 bin kişiye düşen robot sayısının robotik alandaki gelişmişliğin en ehemmiyetli göstergesi olduğunu söyledi. Bozma bu sayının Türkiye’de bu rakm 18 iken Asya genelinde 550 olduğunun vurguladı.

Tahminlere göre önümüzdeki 10-15 yıl içinde robotların hayatımızın bir hayli alanında bizim yardımcımız olacak. İnsanlarla etkileşime giren robotların sayısı da günden güne artacak.

Son zamanlarda dikkat çeken bir robot türü de yumuşak robotlar. Silikon, kumaş, plastik ve lastik gibi malzemelerden üretilen robotlar artık daha fazla kullanılıyor. Endüstriyel robotların ağırlık ve hudutlu kullanım gibi dezavantajlarınının yanında yumuşak uygulama robotları kendine daha kullanım alanı buluyor. Bilhassa sıhhat ve arama kurtarma gibi alanlarda kullanılan yumuşak robotlar insanlar en ehemmiyetli yardımcıları oluyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...