Google’dan cloud tabanlı oyun servisi: Stadia

Share

Spotify, Apple Music, Amazon Video ve Netflix gibi müzik ve video yayın servisleri son zamanlarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Oyun endüstriside bulut tabanlı çevrimiçi oyun servislerini kullanıcılara sunmak istiyor.

Game Developer Conference 2019 etkinliği dahilinde Google’ın uzun müddettir beklenilen çevrimiçi oyun servisi Stadia duyuruldu. Gelin, şimdi Google Stadia ile kullanıcılara sunulanlara ve servisin avantajlarına yakından göz atalım.

Telefon, bilgisayar veya bir tablet üzerinden Google’ın bu servisine bağlanarak oyunun keyfini çıkarmanız olası. Xbox ve PS4 kontrolcüsü ile benzer şekilde bu servis ile beraber daha iyi oyun tecrübesi için Stadia Kontrolcü tanıtıldı.

Stadia desteğine sahip bir oyunla ilgili tanıtım video vb. muhtevaların nihayetinde yer alan Stadia ile oyna seçeneğine tıkladığınızda, yüksek performanslı bir donanıma ihtiyaç olmadan oyunun keyfini çıkarmaya başlayabileceksiniz.

Tabi, bunun için kuvvetli bir internet irtibatına ihtiyaç duyuluyor. Google, Stadia‘da görüntü kalitesinin 4K 60 FPS‘ye kadar çıkarabildiğini, ileride ise 8K çözünürlük ve 120 FPS desteği sunacaklarını duyurdu.

Tabi, Google‘ın bu gücü nasıl sağladığı büyük bir merak konusu. Sunucuların oyunculara en yakın mesafede olması için global data merkezi alt yapısından istifade eden Google, AMD ile 10.7 teraflop gücünde özel bir GPU geliştirdi.

Bir mukayese etme yapmak gerekirse PS 4 Pro’nun 4.2 teraflop, Xbox One X’in 6 teraflop gücünde bir GPU sahip oldunu belirtmeliyiz. Sunucularda bu grafik kartına 2.7 GHz hızında çalışan bir işlemci ve 16 GİGABYTE RAM eşlik ediyor.

Google sene içerisinde kullanıma sunulacak olan servis için net bir tarih paylaşmadı.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...