MySpace yanlışlıkla 12 yıllık arşivi sildi

Share

Web 2.0 olarak da adlandırılan ve kullanıcıların web ile etkileşime girdiği dönemin liderlerinden olan MySpace artık geçmişe konusunda hiçbir şey barındırmıyor. Sunucu taşıma sırasında 12 senelik data tabanı silindi.

MySpace nedir?

2003 seneninde kullanıma sunulan MySpace insanların ortak bir platformda şahsi paylaşımlar yapmasını amaçlıyordu. Video, resim, hikâye paylaşımları, gruplar gibi pek çok özellik sunan MySpace pek çok amatörün ilk albümünü veya şarkısını lanse ettiği alan haline gelmişti.

2009 seneye kadar en çok ziyaret edilen sosyal ağ konumunda olan MySpace bu dönemde AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’de Google’ı dahi geride bırakmıştı. 2008 seneninde 580 milyon dolar gelir elde eden platform 100 milyon aktif kullanıcı ve 1 milyar toplam kullanıcı sayısına erişmişti.

Bir dönemin pop kültüründe ehemmiyetli bir yer edinen MySpace ayrı olarak YouTube ve Zynga gibi devlerin geniş kitlelere erişmek için kullandığı bir alan olmuştu. Google düşünülen arama motoru olmak için o dönem 900 milyon dolar ödemişti.

Facebook’un popüler olması ve hemen peşinden Twitter, Instagram, Snapchat gibi ağların ortaya çıkışı MySpace’e darbe vurdu. Daimi kan kaybeden platform çocuk tacizi videoları, siber saldırılar ve doğum tarihi ile kullanıcı hesaplarına ulaşabilme gibi açıklarla iyice sarsıldı.

Bu hafta ise platformun belki de internetin gelişimine şahitlik yapan en ehemmiyetli kaynak vaziyetindeki veri tabanının silindiği ortaya çıktı. İnternet sitesinde bir müddetliğine gösterilen ilana göre 2003-2015 seneleri arasındaki tüm kullanıcı muhtevaları sunucu taşıma esnasında silindi. Bu veriler zati taşınmadan önce bozulmuştu ve silinmesi mecburi hale geldi.

Takriben 1 senedir MySpace kullanıcılarının geçmiş muhtevalara erişemediği yakıntıları geliyordu ancak resmi bir izah yapılmamıştı. İşin enteresan tarafı bir müddetliğine gösterilen ilan haricinde rastgele bir sosyal medya hesabından da açıklama yapılmış değil. Veri tabanı nasıl bozuldu ve bununla alakalı neler yapıldı bilinmiyor. Tahminler 50 milyon civarında müziğin silindiğini dile getiriyor.

Gençlik senelerini MySpace üzerinde geçirmiş ve muhtevalarını arşivlemiş kullanıcılar talihli ancak platformun veri tabanına güvenen kullanıcılar hayal kırıklığına uğrayabilir.

DH

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...