Dolar/TL güne 5.60’ın altında başladı

Share

Dolar/TL kuru, cuma günkü sert yükselişin hemen peşinden haftaya yüzde 3 düşüşle 5.60’ın hemen altından başladı.

Son işlem günü yaşanan yukarıya istikametli hareketle 5.8449 düzeyine tırmanan dolar/TL, seçim haftasına hızlı düşüşle başladı. Kur, geçen Pazartesi 5.44’ten açılmış ve cuma gününe kadar dar bantta yatay bir seyir izlemişti.

Dolar/TL saat 07:59’da yüzde 3’e yakın düşüşle 5.5900’da bulundu. Aynı saatte euro/TL yüzde 3 gerilemeyle 6.3330’dan işlem gördü. Dolar endeksi ise AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Başkanı Donald Trump’ın Rusya soruşturmasında aklanmasının ardından yatayda 96.612 düzeyinde.

Cuma günü S-400’ün ardından Golan Tepeleri kaynaklı Türkiye AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ilişkilerine yönelik kaygılar negatif ayrışmanın ehemmiyetli bir nedeni olurken, diğer taraftan iç piyasada altı aydır ara vermeden her hafta devam eden ferdi döviz talebi TL’deki baskıyı artırıyor.

Fertlerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 15 Mart haftasında 1.64 milyar dolar artışla 105.7 milyar dolar ile tarihi doruğa yükseldi. Bankacılar yerli talebinin yabancı talebiyle birleşerek tek istikametli dövize yönelik bir talep oluşturmasının piyasada ani hareketleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekiyorlar.

Diğer taraftan, TCMB rezervlerindeki düşüşün de TL’deki sert değer kayıplarında belirleyici olduğu değerlendiriliyor. TCMB rezervleri iki haftada 5.5 milyar doların üzerinde azalırken bir Merkez Bankası yetkilisi rezerv hareketlerinde alışılmış olan dışı vaziyet görmediğini izah etti ve son zamanda 5.3 milyar dolar meblağında dış borç ödemesi ile enerji ithalatçısı müesseselere döviz satımı yapıldığı bilgisini verdi.

Aynı yetkili, “TCMB’nin rezerv biriktirme siyaseti devam ediyor.. Bahsi geçen hususlar kaynaklı rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir” dedi.

Cuma günkü sert satış baskısının hemen peşinden Merkez Bankası kademeli olarak en az 150 baz puanlık sıkılaştırma mananına gelen likidite adımı izah etmiş, ancak bu karar aynı gün satışları yavaşlatamamıştı.

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...