Boeing 737 Max için yazılım güncellemesi yayınlandı

Share

Havacılık sektörünün en çok konuşulan uçaklarından birisi haline gelen Boeing 737 Max için beklenen iyi haber geldi. İki kazaya karışan Boeing 737 Max yazılım aktüellemesi, ek güvenlik tedbirleriyle beraber nihayet çıktı.

Amerikalı uçak imalatçısı Boeing son aylarda oldukça stresli günler geçiriyor. Şirket, 5 ay gibi kısa bir müddette iki büyük kazaya karışan 737 Max için, ek güvenlik tedbirleri sağlayan yazılım aktüellemesinin bitirdiği duyuruldu.

Manevra Karakteristikleri Destek Sistemi (MCAS) yazılımı için ilanlan aktüelleme ile ilgili yapılan izahta konuşan Boeing Ticari Uçaklar Ürün Geliştirme Başkan Yardımcısı Mike Sinnett, 737 MAX tipi uçakların Hücum Açısı (AOA) sensörlerinin, uçakların yunuslama istikrarını desteklemek emeliyle tasarlanan MCAS yazılımına yanlış data sağlaması vaziyetinde ek güvenlik tabakaları sağlayacağını söyledi.

Sinnett mühendislerin 737 Max uçuş kontrol yazılımında teferruatlı farklıklar yaptığını ve sistemin artık “daha ​​sağlam” olacağını söylerken, farklıkların özgün tasarımın yetersiz olduğu mananına gelmediğini ileri sürdü.

Ek güvenlik tabakalarını da izah eden Sinnett, “Uçuş kontrol sistemi, bundan böyle iki hücum açısı sensörünün girdilerini karşılaştıracaktır. Flaplar kapalı olduğu halde sensörler arasındaki uyuşmazlık 5,5 derece veya daha fazlaysa, MCAS devreye girmeyecektir. Uçuş güvertesindeki bir gösterge kaptanları vaziyete değin bilgilendirecektir.” diye konuştu.

Yazılım aktüellemesi içinse Sinnett yaptığı izahta, “Aktüelleme çözümleme, laboratuvar testi ve simülatör doğrulamasından geçti. Ayrı olarak uçuş esnasında sertifikalandırma testi için Federal Havacılık İdaresi temsilcileriyle beraber iki test2 uçuşu gerçekleştirildi. 21 gün süren kaptan eğitimine de alakalı aktüelleme yansıtıldı. Onaylanmasının hemen peşinden aktüellemeye tüm 737 MAX kaptanlarınca ulaşılabilecek” diye konuştu.

Her kazadan bir şeyler öğrenildiğinin vurgulayan Başkan Yardımcısı, “Kazaların son sebebini bilmiyoruz. MCAS, zincirdeki yalnızca bir bağımsız irtibattır. Bunu daha sağlam hale getirebiliriz” ifadelerini kullanıldı.

Pilotlara eğitim verilecek

Boeing MCAS sistemindeki farklıklar hakkında pilotlara yarım saatlik, bilgisayar temelli bir eğitim de verileceğini duyurdu. Max’ın daha önceki 737 ile aynı şekilde kullanıldığı için simülatör eğitimi gerekmeyeceği söylendi.

Havacılık otoriteleri tarafından onaylandıktan sonra Boeing’in yazılımı dağıtmasının 1 gün süreceği ve uçağa yüklenmesinin bir saat süreceği duyuruldu.

Uçakların tekrar ne vakit hizmete döneceği ise Amerikan Federal Havacalık Otoritesi’nin (FAA) vereceği müsaadeye bağlı olacak. Bunun yanı sıra kimi ülkeler FAA’nın yanı sıra kendi sivil havacılık otoritelerine de müracaat edecek.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...