Hikikomori: Japonya’da 600 binden fazla kişi kendini toplumdan izole ediyor

Share

Japon hükümetinin bir araştırmasına göre, altı aydan uzun müddet hanelerinden çıkmayıp hiçbir sosyal etkileşim kurmadan toplumdan tamamiyle izole olmuş bir şekilde yaşayan 40 yaşın üzerinde 600 binden fazla insan bulunuyor. Mevzubahis vaziyet Japonya’da ‘hikikomori’ olarak adlandırılıyor.

Japonya’da neticeleri bugün kamuoyuyla paylaşılan hükümet araştırmasına göre yaşları 40 ile 64 farklılık gösteren 613 bin kişinin kendisini toplumdan yalıttığı ortaya çıktı. Bunun dörtte üçünün erkek olduğu belirtildi.

Bu kişilerin en az altı ay hiç sosyal etkileşimde bulunmadığı belirtilirken, ankete konu olanların takriben yarısında bu müddet 7 senesi da geçiyor.

YETKİLİ: SAYI TAHMİNİMİZDEN FAZLA

Bir hükümet yetkilisi AFP haber ajansına yaptığı izahta, “Sayı, düşündüğümüzden de fazla. Üstelik ‘hikikomori’ yalnızca genç insanların da meselesi değil” diye konuştu.

2016 seneninde yapılan benzer bir araştırma, 39 yaşın altında bu vaziyette olan Japonların sayısını 541 bin olarak kaydediyordu.

GENÇLERDE YAYGIN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

Son araştırmaya kadar, ‘hikikomori’nin yalnızca ergenler ve 20’li yaşlarındaki gençler arasında yaygın olduğu düşünülüyordu. Ancak, araştırma orta yaşlarını süren pek çok Japon’un da kendisini yalıttığını ortaya koydu.

‘60’LARINDAKİ OLAYLARI BEKLEMİYORDUK’

Çocukları ‘hikikomoriden’ muzdarip ailelere yardım etmek emeliyle kurulan bir sivil toplum örgütünde çalışan Rika Ueda ise neticelerin kendi belirtileriyle örtüştüğünü söyledi.

Ueda, “Hükümet verileri daha orta yaşlı hikikomori olaylarını ortaya koyması itibariyle bizim araştırmalarımızı destekliyor. Ancak 60’larındaki olayların farkında değildik. Bu gösteriyor ki Japon toplumu içinde yaşamak zor. Hikikomoriler bunun yerine hanede kalıp hiç kimseyle görüşmüyorlar” dedi.

Ueda, meselenin temelinde yoğun baskının, işkolikliğin ve kaideciliğin yattığını müdafaa etti.

‘ELİNİ AYAĞINI ÇEKMEK’ MANANINA GELİYOR

‘Elini ayağını çekmek’ mananına gelen hikikomori, fertlerin toplumsal hayattan çekilmesi ve kendilerini aşırı derece yalıtmaları olarak biliniyor.

Hastalık ve sosyal fobinin dışında kabul edilen hikikomori, genel manasıyla altı aydan uzun bir süre okula veyahut işe gitmeyen, ailesi dışında rastgele bir kişiyle temas kurmayan insanları tanımlıyor.

TEKNOLOJİYLE DE ALAKASI VAR

Bir yanıyla bu fenomen teknolojinin yarattığı bir durum olarak da görülüyor ve gençler arasında gittikçe yaygınlaşıyor. Sanal aleme kendini kaptıran gençler kendilerini sosyal etrafa kapatıyor ve temel fizyolojik ihtiyaçlarını dahi bilgisayar karşısında karşılama başlıyor. Pek çok ‘hikikomori’nin ekonomik olarak ailelerinden bağımsız olduğu düşünülüyor.

Nayn

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...