Trump’tan Google’a övgü

Share

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Başkanı Donald Trump, ‘Çin Silahlı gücü yerine tamamiyle ABD Silahlı gücü’na bağlı olduğu’ için Google’ı övdü. Trump, “Google tamamiyle AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ silahlı gücüne bağlı olduğunu taahhüt etti, Çin silahlı gücüne değil” ifadelerini kullandı.

Google CEO’su Sundar Pichai ile bir araya geldikten sonra izahlarda bulunan Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Açık bir şekilde çok iyi giden Google başkanı Sundar Pichai ile bir araya geldim. Tamamiyle AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ silahlı gücüne bağlı olduğunu taahhüt etti, Çin silahlı gücüne değil” ifadelerini kullandı.

Trump ayrı olarak, Pichai ile yaptığı müzakerede Google ile muhafazakarlar arasındaki tartışmanın temel konularından olan ‘siyasi adalet’ konusunun da ele alındığını bildirdi.

​‘MÜZAKEREDEN MEMNUNİYET DUYDUK’

Google’dan BBC’ye yapılan izahta ise şirketin mevzubahis müzakereden ‘hoşnut kaldığı’ belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Amerikan işgücünün geleceğine yatırım yapmak, yeni teknolojilerin ilerletilmesi ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ hükümetiyle çalışmaya devam etme taahhüdümüz ile ilgili Başkan ile randımanlı müzakereler yapmaktan dolayı memnuniyet duyduk”

Trump’ın Google’a yönelik bu ‘yumuşaması’, şirkete yönelttiği ‘Çin’e ve silahlı gücüne yardım ettiği’ istikametindeki suçlamasından iki hafta sonra meydana geldi.

DUNFORD DA TENKİT ETMİŞTİ

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Genelkurmay Başkanı Dunford da, Google’la alakalı olarak “Google’ın Çin’de yaptığı çalışma endirekt olarak Çin silahlı gücüne fayda sağlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Suçlamaların kaynağını ise Google’ın 2017’de Çin’in başkenti Pekin’de kurduğu yapay zeka laboratuvarı oluşturuyor. Şirketin bu hamlesi, Washington idaresince kuşkuyla karşılanmıştı. Ancak Google, Pekin hamlesinin ‘askeri olmayan uygulamalara’ odaklanacağı ile ilgili ısrar etti.

Google ayrı olarak, Çin pazarı için oluşturduğu ‘Project Dragonfly’ isimli arama motoru yüzünden de sert tenkitlerle karşılaşmıştı.

Her ne kadar Pichai aralıkta Kurultay’ye yaptığı izahta, şirketin ‘şu an için’ Project Dragonfly üzerinde çalışmadığını söylese de ‘The Intercept’ tarafından bir gün önce yapılan izahta Google’ın Çin’de saklı bir ‘performans incelemesi’ gerçekleştirdiğini ve projenin geliştirilmeye devam ettiğini bildirdi.

PENTAGON PROJESİ YENİLENMEDİ

Google’ın Çin operasyonları konusundaki kaygıların artmasına karşın, şirket önceden AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ silahlı gücüne yardım etmeye istekli olduğunu göstermişti.

Google önceden, Pentagon’la imza attığı yapay zeka anlaşmasında drone çekimlerinden video tahlil programı geliştirmişti. Ancak, ‘Project Marven’ isimi verilen proje kontratının Google çalışanlarından alınan geri bildirimler neticeninde yenilenmediği öğrenilmişti.

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...