Belki de sorun arkadaş seçiminizdir!

Share

Hayatınızdaki inişli-çıkışlı günlerde de en mutlu olduğunuz zamanlarda da etrafınızda sevdiğiniz, değer verdiğiniz arkadaşlarınızın olmasını istersiniz. Peki o kişiler hiç de düşündüğünüz kadar masum değilse? Belki de yaşadığınız sorunların en temelinde o çok güvendiğiniz arkadaşlarınız vardır.

Dostun olmadığı bir hayat hiç çekilmez desek, herhalde yanılmayız. İnsanın hayatına anlam katan hatta yaşamdaki birçok olumsuzluğu katlanabilir kılan, yaşamı zenginleştiren arkadaşlardır. Karşılıklı etkileşim, yakınlık ve arkadaşlık insanın adeta aynası, yankısı oluyor. Kişi kendi yolculuğunu yaşarken, kabul edilme ve onaylanma ihtiyacı duyuyor. Bu duygusal ihtiyacı karşılayabileceği sağlıklı kaynaklardan bir tanesi de arkadaşlar oluyor. Ancak arkadaşların kişinin iyiliğini düşünmesi gerekirken, onlarla alay etmesi, belki bazen arkalarından kuyusunu kazması, olumsuz durumlara yönlendirmesiyle sık sık karşılaşabiliyoruz.

“Kişinin çevresiyle uyumu; bir arada olduklarında aldıkları keyif, düşünce ve deneyim zenginliği kişinin özsaygısına hatta tüm yaşamına yansıyor. ‘Aynalandığı’ arkadaş ilişkileri içinde ruhsal, davranışsal ve duygusal olarak sürekli değişip dönüşür. İyi ama kimi zaman da kötü, mutlak bir biçimde bu değişim devam eder” diyen Memorial Şişli Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, şöyle devam ediyor: “Duygusal ihtiyaçların da değiştiği bu dönemde ilişkilerin, tarafları zaman zaman zorlaması olağan bir durum. Her ilişkide olabileceği gibi zorluklar baş gösterebiliyor. Bu zorlukları aşmak stres yaratıyorsa, bu durum ortada bir sorun olduğuna işaret ediyor. Günlük hayatta maruz kaldığımız toksik (zararlı) maddeler gibi arkadaşlık ya da genel anlamıyla ilişkilerin de ‘toksik’ olanlarına rastlanabiliyor.” Klinik Psikolog Çölümlü, toksik kişilere ve ilişkilere dair sorularımızı yanıtladı.

Toksik kişi kimdir?
Çevrenizde çoğunlukla sizi yoran, geren, üzen veya desteklemeyen zor insanlar “toksik kişi” olarak tanımlanabilir. Bu kişiler; çoğunlukla eski yaralarının, duygusal ihtiyaçlarının ve sorunlarının sorumluluğunu alamaz. İnsan ilişkilerinde bilerek ya da bilmeyerek, çoğu zaman zayıf ve güçlü yanları bize benzer kişilerle yakınlaşma eğiliminde oluyoruz. Ancak “yalnızlık” çoğu zaman acı verici bir tehdit unsuru olarak hayatımızda yer alabiliyor. Bu kaygıyı gündelik hayattan uzak tutmak, yalnız kalma korkusuyla baş etmek isterken; kendi içsel kaynaklarımıza, gücümüze ve ihtiyaçlarımıza benzer olmayan arkadaş seçimleri yapmamız ise belirgin bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Fark etmeden sosyal kabul görme, beğenilme, güncel kalma kaygıları ile bunların aceleci ve itici gücü, bizi toksik ilişkilerin içine iten neden olabiliyor.

blair serena sad ile ilgili görsel sonucu

Bu kişilerin ve ilişkilerin ortak özellikleri neler?
Toksik bir ilişkinin en belirgin özelliği, ortak paylaşımda hissedilen duygular! Bu; bazen ağırlık hissi, duygusal anlamda yorgunluk veya tükenmişlik, bazen öfke ve kızgınlık, bazen de suçluluk ve yetersizlik duyguları olabiliyor. Söz konusu kişilerle bir araya geldikten sonra enerjiniz çekilebildiği gibi kendinizi ağır eleştiri ve yargılama içinde de bulabiliyorsunuz. Toksik ilişkinin diğer bir özelliği de özgüveni düşük kişiler arasında daha sık görülmesi. Bu tür ilişkilerin en yıpratıcı yönü; bir tarafın değerini ve başarılarını azaltan, aşağılayıcı ifadeler içeren yorumların üstü kapalı şekilde karşı tarafa aktarılması oluyor. Böylesi ilişkilerde karşı taraf hem dost hem de düşman ikilemi yaratabiliyor. Çoğu zaman yakınlık duygusu ile uzaklık beraber hissediliyor. Bu tür toksik bir arkadaşlık zaman içinde daha yıkıcı bir hal de alabiliyor. Ne var ki ilişkinin dinamiklerini değiştirmek imkansız değil. İhtiyaçlar dönüşürken ilişki de dönüşüyorsa ne ala, aksi halde durum zor bir hale giriyor. Bazen ortaya çıkan zehir o kadar yoğun oluyor ki ilişkiyi bitirmekten başka çare kalmıyor.

Formsante

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...