Boeing, 737 MAX’lerde sistem hatası olduğunu kabul etti

Share

Amerikan uçak üreticisi Boeing, günümüzde olan 737 MAX 8 kazalarında, Manevra Karakteristikleri Destek Sistemindeki (MCAS) bir hatanın hissesi olduğunu belirterek, yaşanan can kayıpları için özür diledi.

Boeing CEO’su Dennis Muilenburg, Twitter hesabından yaptığı izahta, Etiyopya Havayolları’na ve Endonezya Lion Havayolları’na ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların düşmesine ait izahta bulundu.

“737 MAX kazalardaki can kayıplarından dolayı özür dileriz.” ifadesini kullanan Muilenburg, yaşamını yitiren yolcuların ve kabin görevlilerinin ailelerine taziyelerini iletti.

Her iki kazanın da tam ayrıntılarının alakalı hükümetlerin raporlarında ortaya konacağını vurgulayan Muilenburg, “Ancak Etiyopya Havayolları’na ait uçak kazasının ilk inceleme raporlarına göre, her iki kazada da MCAS denilen sistemin hatalı hücum açısı bilgisi alması neticesi etkinlik olduğu aşikardır.” ifadesini kullandı.

Boeing 737 Max 8 krizi

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10 Mart’ta Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa müddet sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi yaşamını yitirmişti.

Endonezya’da ise Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin hayatını kaybettiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya’daki son kazanın hemen peşinden aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da olduğu bir hayli ülke “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava alanlarını bu uçuşlara kapatmıştı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’li uçak üreticisi Boeing, 737 Max tipi uçakların MCAS isimli sistemi için aktüelleme ilanı yapmıştı. Firma, 737 Max tipi uçakların hücum açısı sensörlerinin, uçakların yunuslama istikrarını desteklemek emeliyle tasarlanan MCAS yazılımına yanlış data sağlaması vaziyetinde ek güvenlik tabakaları sağlayacak bir güncellemenin bitirdiğini izah etmişti.

T24

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...