İstanbul’da büyük havalimanı göçü başladı

Share

Atatürk Hava meydanı’nda yer alan THY ve diğer havayolu şirketlerine ait araç ve malzemelerin yüklendiği konteynerler, saat 03.00’te İstanbul Hava meydanı’na başlayan ‘büyük göç’ için harekete geçti.

‘Yeşilköy Hava Alanı’ ismiyle İstanbul-Ankara arasında 1933’te icra edilen ilk seferle sivil uçuşlara açılan ve bugüne kadar milyonlarca yolcu ile uçuşa hane sahipliği yapan Atatürk Hava meydanı’nda taşınma için tüm hazırlıklar bitirdi.

Toplamda 45 saat süreceği öngörülen operasyonda kullanılacak vinç, araç ve konteynerler apronda belirlenen alana getirildi. Konteynerlerin yükleneceği tırlar saat 03.00’te İstanbul Havaalanı’na doğru yola çıktı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri de araçların geçiş rotalarında konuşlanarak yoğun güvenlik tedbirleri aldı. “Büyük göç” olarak adlandırılan taşınma için Atatürk Havaalanı’ndan İstanbul Havaalanı’na toplamda 707 tır seferi ile takriben 47 bin 300 ton ağırlığında malzeme taşınması bekleniyor. Taşınmada görev yapacak personel ile gazeteciler için apronda çadır heyetti. Medya kuruluşlarının canlı yayın yapmaları için platform hazırlandı.

Bin 800’den fazla personelin görev alacağı taşınmada, THY ile Atatürk Hava meydanı’nda bulunan bir takım havayolu şirketlerine ait malzeme ve araçlar, tırlarla Medya Ekspres Yolu üzerinden İstanbul Hava meydanı’na nakledilecek.

RAKAMLARLA ‘BÜYÜK GÖÇ’

​Taşınma sürecine konusunda edinilen bilgilere göre,

— Gece saat 03.00’da başlayan taşınma işlemi 6 Nisan saat 23.59’da bitecek.

— Taşınma süreci 45 saatte bitecek.

— Taşınma esnasında 686 TIR dolusu ekipman ve 700 THY aracı yollarda olacak.

— İki havalimanında da 12 saat uçuş olmayacak.

— 6 Nisan saat 2.00’da Atatürk Hava meydanı’ndan son uçuş Singapur’a yapılacak.

— Son uçuşun hemen peşinden Atatürk Hava meydanı ticari uçuşlara kapatılacak.

— Genel havacılık, bakım onarım, kargo ile özel VIP/CIP uçuşları devam edecek.

YENİ HAVALİMANINDA SON HAZIRLIKLAR

İstanbul Havaalanı’nda da taşınma öncesi son hazırlıklar yapıldı. Terminal binası içerisindeki ticari işletmelerin getirdiği malzeme ve ürünler, güvenlik noktalarında büyük bir dikkatle inceledikten sonra terminal binasına alındı.

Polis, özel güvenlik ve temizlik görevlileri ile yolcuları bilgilendirmek için görevlendirilen personel, terminal binasında çalışmalarını sürdürüyor.

SİVİL HAVACILIĞIN YÜKÜNÜ SIRTLADI

Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde heyeti Atatürk Havaalanı, yıllardır iç hat ve dış hat seferleri ile beynelmilel charter uçuşları için kullanıldı.

Askeri emellerle 1912’de Yeşilköy’de hizmete giren havaalanı, askeri hangar ile yanındaki kargir binanın sivil uçuşlara tahsis edilmesinin ardından İstanbul-Ankara arasında 1933’te icra edilen ilk uçuşla, “Yeşilköy Hava Alanı” ismiyle sivil uçuşlara açıldı.

1949’da inşaatına başlanan ve 1953’te bitiren havalimanı, 1 Ağustos 1953’te uluslararası uçuşlara açıldı.

Uluslararası standartlarda 2 bin 300 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki “06/24” isimli pisti, taksi yolları, 10 bin metrekarelik yolcu terminali ile hizmete giren “Yeşilköy Hava Alanı”, bakım hangarları, radyo alıcı-verici aletleri ve yedek enerji santraliyle çağdaş altyapıya sahip olma özelliği kazandı.

Yeşilköy Hava meydanı için 1971’de uygulamaya konulan master tasarıyla, her biri senelik 5 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal binası ve bunları bitiren bir takım bölümler yapıldı.

‘ATATÜRK HAVA MEYDANI’ İSMİ 1985’TE VERİLDİ

Yeşilköy Hava meydanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985’ten itibaren “Atatürk Havalimanı” ismini aldı. Artan yolcu ve uçak trafiğini karşılamakta yetersiz kalan havalimanının terminal ihtiyacını karşılamak emeliyle, senelik 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 7 bin 76 araçlık otoparkı ve ilave kuruluş yapımı için harekete geçildi. “Yap-işlet-devret” modeline göre gerçekleştirilen ihale nihayetinde ilk yer teslimi 17 Şubat 1998’de yapıldı. Resmi açılışı 3 Ocak 2000’de yapılan çağdaş terminal binası 10 Ocak’ta işletmeye açıldı. Atatürk Hava meydanı Dış Hatlar Terminali’nin yapımı 22 ay gibi bir müddette bitirdi. Ocak 2000’de yolculara hizmet vermeye başlayan terminal, 2004’te yapılan ek tesisle genişletildi.

ÜÇ PİSTLE MİLYONLARCA UÇUŞA HANE SAHİPLİĞİ YAPTI

TAV Havalimanları, Atatürk Hava meydanı İç Hatlar Terminali İşletmesini 2005’te aldı. Bir yıl sonra yapılan bir çalışmayla İç Hatlar Terminali, yeni teknolojik sistemlerle modernize edilerek, dış görünümünü de kapsayan bir yenilenme sürecinden geçti. Dünyanın ehemmiyetli havalimanları arasında yer alan Atatürk Hava meydanı, 60 metre genişliğinde 2 bin 600 metre uzunluğunda “05/23”, 45 metre genişliğinde 3.000 metre uzunluğunda “17 L/35 R” ile 45 metre genişliğinde 3.000 metre uzunluğunda “17R/35L” olarak adlandırılan üç pistle milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı.

Havalimanı 369 bin 200 metrekare apronu, çeşitli boyutlarda 90 uçağın park yapabileceği alanları, 189 bin metrekarelik terminal binası ile dış hat ve iç hat terminaliyle hizmet verdi.

Senelik 200 bin ton kapasiteli kargo terminali, hava trafik kontrol kulesi, kontrol kulesi, itfaiye birimi, sıhhat ve ilk yardım birimleri, uçak bakım hangarları, ikram hizmet binaları, işletme binaları ve emniyet binalarıyla Türk sivil havacılığında ehemmiyetli bir işlev gören Atatürk Hava meydanı’nda, 179 bin metrekare alanı ile 7 bin 76 araç kapasiteli kapalı otopark da bulunuyordu.

İstanbul Hava meydanı’na taşınılmasıyla tarifeli seferlere kapatılması beklenen Atatürk Hava meydanı, hizmete açıldığından bugüne milyonlarca yerli ve yabancı yolcu ile çok sayıda hava yolu şirketinin uçaklarına hane sahipliği yaptı.

BİR HAYLİ BEYNELMİLEL ÖDÜL SAHİBİ

Atatürk Hava meydanı bu süreçte, 2016’da “Avrupa’da En Fazla Yeni Uzun Erimli Rotaya Sahip Hava meydanı Ödülü”, 2015’te “Avrupa’da Hizmet Kalitesini En Fazla Geliştiren Hava meydanı Ödülü”, 2014’te “Avrupa’nın En Yoğun Dördüncü Hava meydanı”, 2014’te “50 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları” kategorisinde “Dünyanın En İyi 10. Hava meydanı Ödülü”ne layık görüldü.

Hava meydanı, aynı sene yeniden 25 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları kategorisinde, “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Hava meydanı” ile 2010’da “Güney Avrupa’nın En İyi Hava meydanı Ödülü”ne hak kazandı.

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...