Peru’da dört bacaklı balina fosili bulundu

Share

Peru’da 43 milyon sene öncesine ait dört bacaklı, ayakları perdeli ve toynaklı balina fosili bulundu.

Paleontolojistler, deniz memelisinin bedeninin dört metre uzunluğunda olduğuna ve bacaklarıyla hem yüzüp hem de karada yürüyebildiğine inanıyor.

Vücut ağırlığını taşıyan dört bacakları ve kuvvetli kuyruğuyla bu yarı-su balinası, su samuruna ve kunduza benzetiliyor.

Araştırmacılar bulunan fosilin balinaların gelişimi ve nasıl dağıldıklarına ışık tutabileceğine inanıyor.

Araştırmaya katılan Belçika Tabiat Bilimleri Krallık Enstitüsü’ndegörevli bilim insanı Dr. Oliver Lambert, “Bu, Hindistan ve Pakistan dışında dört ayaklı balinalar için bulunan en bütünlüklü örnek” diye konuştu.

Balina fosili, Peru’nun Pasifik kıyısına 1 kilometre mesafede Media Luna plajındaki deniz sedimanında bulundu.

Bilim insanları fosilin Peru’da bulunmasının enteresan olduğunu düşünüyor, çünkü ilk balinaların takriben 50 yıl önce Güney Asya’da evrimleştiğine inanılıyor.

GEZGİN BALİNA

Balinalar, vücutları suya daha dayanıklı hale gelince Kuzey Afrika ve bir hayli fosilin bulunduğu Kuzey Amerika’ya göç etti.

Bilim insanlarının bu son bulguyu, ilk balinaların Güney Amerika’ya göç ettiklerine işaret ediyor.

Londra Tabii Tarih Müzesi’nde daha önceki balina araştırmacısı Travis Park, “Balinalar, evrimin ikonik örnekleri. Küçük toynaklı memeliden, bugün gördüğümüz mavi balinalara evirildiler. Ummanları nasıl fethettiklerini görmek çok ilginç” dedi.

Fosil için kazı çalışmalarını Peru, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika’dan paleontolojistlerden oluşan beynelmilel bir ekip yürüttü.

Bilim insanları bulunan fosile ‘Pasifik’e erişmeyi muvaffak olan gezgin balina’ mananına gelen ‘Pregosetus pasifikus’ ismini verdi.

BBC

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...