Hava kirleten araçlar Londra merkezine girmek için ücret ödeyecek

Share

İngiltere’nin başkenti Londra’da dünyada bir ilk gerçekleştirildi. Yürürlüğe giren ‘Ultra Düşük Emisyon Alanı’ (ULEZ) uygulaması dahilinde, emisyon standartlarına uymayan araçlar şehrin Westminster ve City bölgelerini kapsayan merkezine girişte günlük 12.5 sterlin ödeyecek.

Londra Belediyesi, havayı kirleten araçların şehir merkezine girmesini engellemeyi amaçlayan ULEZ uygulamasını başlattı.

Uygulamaya göre belirlenen emisyon standartlarına uymayan araçlar şehrin Westminster ve City bölgelerini kapsayan merkezine girişte günlük 12.5 sterlin (takriben 90 TL) ödeyecek.

Londra’da özel araçlar halihazırda hafta içi 07.00 ila 18.00 saatlerinde şehir merkezine girerken 11.5 sterlin trafik fiyatı de ödüyor.

Hava kirliliğini önlemeye dönük ULEZ uygulaması kapsamına giren araçlar arasında 2007 öncesine ait motosikletler, 2006 öncesine ait benzinli araçlar, 2015 öncesine ait dizel araçlar bulunuyor.

Motosikletlerde Euro 3, benzinli araçlarda Euro 4, dizel araçlarda Euro 6 standartlarını karşılamayanlar ULEZ çerçevesinde aynı fiyatı öderken, Euro 6 standardını karşılamayan otobüsler ile kamyonlar şehir merkezine girmek için günlük 100 sterlin ödeyecek.

KAİDE İHLALİNE 160 STERLİN CEZA

ULEZ kaidelerini ihlal eden araçlar 160 sterlin ceza kesilmesi öngörülüyor.

Günde 40 bin aracın şehir merkezine girmesini önlemesi beklenen ULEZ uygulamasının, 2021’de şehiri abluka eden kuzey ve güney etraf yollarına kadar genişletileceği bildirildi.

Londra Belediyesi, ULEZ uygulaması ile şehirdeki zehirli emisyonu 2 sene içinde yüzde 45 azaltmayı amaçlıyor.

Belediye verilerine göre şehirdeki araçların halihazırda yüzde 60’ı belirlenen emisyon standartlarını karşıladığı için yeni fiyattan etkilenmeyecek.

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...