Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bakteri alarmı

Share

Amerikan Milli Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Beynelmilel Uzay İstasyonu’nun bakteri ve mantar tehdidi altında olduğunu izah etti. Astronotların sıhhatini tehlikeye atan bu vaziyet, gelecekteki uzay görevlerini de etkileyebilir.

“Beynelmilel Uzay İstasyonu (ISS) bakteri ve mantar istilası altında.” Bu izah Amerikan Milli Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait.

Yapılan testler, ISS’de çok miktarda bakteri olduğunu ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı olan bu bakteriler, dünya üzerinde insanların yoğun olarak kullandığı spor salonu ve büro gibi ortamlarda rastlanan türden.

İnşaasına 20 sene önce başlanan uzay istasyonu, aynı havanın filtrelenerek dolaşıma verildiği tamamiyle kapalı bir ekosistem.

Bu müddet içinde onlarca astronotun görev yaptığı istasyondaki hayat alanı son derece dar. Her türlü ekipman ortak kullanıldığından mikropların üremesine çok müsait.

Oportünist bakteriler olarak nitelendirilen mikropların uzay istasyonunun 8 değişik noktasında belirlediği belirtiliyor. Bakterilerin türleri arasında stafilokokus oreus, pantonea ve basilus bulunuyor.

Işınım ve yerçekimsiz ortamın mikropları nasıl etkilediği bilinmiyor.

NASA uzmanları, uzayda bağışıklık sistemleri zayıflayan ve doktorlara direk ulaşımı bulunmayan astronotlar için durumun çok tehlikeli olabileceğine vurgu yapıyor.

Bakterilerin hastalıklara kapı aralama olasılıkları, bir çok değişkene bağlı. Kapalı ortamda hayatta kalabilen mikrop ve bakteri türlerinin belirlenebilmesinin gelecekteki görevler için hayati ehemmiyete sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

NTV

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...