Birleşik Krallık AB’den ‘Cadılar Bayramı’nda ayrılacak

Share

Avrupa Birliği öncüleri Britanya’nın AB’den ayrılma sürecini 31 Ekim 2019’a kadar uzatma kararı aldı. Britanya Başbakanı Theresa May tarafından sunulan bir anlaşmanın Avam Kamarası tarafından kabul edilmesi vaziyetinde Brexit tarihi 31 Ekim’den daha öne çekilebilecek. Yeni belirlenen tarihin ‘Cadılar Bayramı’na eşit gelmesi dikkati çekti.

Theresa May son haftalarda sürecin uzatılması için Avrupa Birliği öncüleriyle görüşüyordu. İngiliz medyanına göre May’in bu müzakereler esnasında talebi ayrılma günü olarak 30 Haziran’ın belirlenmesiydi ancak AB öncüleri sürecin biraz daha uzatılmasını istiyordu. Bir gün evvel Birleşik Kraliyet hariç AB’nin 27 aza ülkesinin öncüleri Brexit gündemli dorukta bir araya geldi. Dorukta öncüler Britanya’ya bir Brexit anlaşması üzerinde karar kılması için 6 aydan fazla müddet verme kararı aldı ve yeni Brexit tarihini 31 Ekim 2019 olarak belirledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk karardan sonra yaptığı medya izahında, “Bu uzatma beklediğimden daha kısa fakat beklediğim kadar esnek oldu. Bence yeniden de olabilecek en iyi çözümü bulmak için yeterli vakit var” diye konuştu ve Britanya hükümetine seslendi; “Ekstra 6 ay daha AB azası olacaksınız, lütfen bu vakiti boşa harcamayın”.

Karardan sonra Başbakan May de izahlarda bulundu. Yeni belirlenen tarihe göre Britanya’nın da Avrupa Meclisi seçimlerine katılması gerekecek. May bu konu konusunda olarak, “Birleşik Kraliyet hâlâ bir anlaşmaya varması vaziyetinde 22 Mayıs’ta ayrılabilir ve AP seçimlerine katılmayabilir” ifadelerini kullandı. The Guardian’ın aktardığına göre May, medya üyelerinin önceden yaptığı “30 Haziran’dan daha sonrasına bir erteleme kabul etmeyeceğim” izahıyla alakalı suallerini cevap vermekten kaçındı. May, ayrı olarak Birleşik Kraliyet hâlâ AB’de olduğu için özür diledi ve “Meclis sunduğum anlaşmaları kabul etseydi Ocak’ta AB’den çıkmış olurduk” dedi.

Britanya’nın AB’den ayrılması için belirlene özgün tarih 29 Mart 2019’du, ancak bu tarih Avam Kamarası’nın bir Brexit anlaşması kabul etmemesinin hemen peşinden 12 Nisan’a ertelendi. May, sürecin daha da uzatılmasını isteyerek Donald Tusk’a yazdığı bir mektupta yeni Brexit tarihinin 30 Haziran olmasını istemişti. May’in Birleşik Kraliyet Meclisi’na sunduğu 3 Brexit anlaşması da reddedildi. May, anlaşmayı 4. kez meclise sunmadan önce ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi ile anlaşma üzerinde çalışma kararı aldı.

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...