Yunanistan’da üç ebeveynli bebek dünyaya geldi

Share

Yunan doktorlar, tıp tarihine geçecek bu metodun dünya genelinde bebek sahibi olamayan çiftlere umut olacağını söyledi.

İki kadının yumurtalarının babadan alınan spermle döllendirilmesiyle 2.9 kilogram ağırlığında bir bebek doğdu.

Doktorlar, bebeğin ve 32 yaşında olan annenin sıhhat vaziyetinin iyi olduğunu belirtti.

Mitokondriyal hastalığı olan kadınların çocuk sahibi olabilmesi için geliştirilen bu yolda üç kişinin DNA’sının kullanıldığını ifade eden doktorlar, bu yolda annenin yanı sıra kadın bir donörün yumurtalarının kullanıldığını kaydetti. Doktorlar, tekniğin mitokondriyal hastalıkların anneden bebeğe geçmesini engellemek emeliyle uygulandığını belirtti.

Atina Hayat Enstitüsü Başkanı Dr. Panayiotis Psathas, bir kadının kendi genleriyle anne olabilme hakkının gerçek olduğunu ifade etti.

Psathas “Yardımla üreme rehabilitasyonundaki bu beynelmilel buluşla, önceden tüp bebek teşebbüsleri başarısız olan veyahut mitokondriyal genetik hastalığı olan kadınların sağlıklı bebek sahibi olmasına yardımcı olabileceğiz” diye konuştu.

İngiltere İnsan Üreme ve Embriyoloji Otoritesi, Newcastle Üreme Merkezi’nde çalışan doktorların, 3 ebeveynli tüp bebek rehabilitasyonunu uygulama müsaadenini aldığını duyurmuştu.

Dünyanın ilk üç ebeveynli bebeği, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’li doktorlar tarafından Meksika’da yapılan rehabilitasyonun hemen peşinden beş aylıkken doğmuştu. Ürdün asıllı anne ve baba ile bir bağışçının DNA kodlarını taşıyan bebeğin sıhhatli olduğu bildirilmişti.

BBC

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...