ABD’de gökdelenler senede 600 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor

Share

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’deki gökdelenlerin senede takriben 600 milyon kuşunun ölümüne kapı araladığı öne sürüldü. Cornell Kuşbilimi Laboratuvarı isimli kuruluşun araştırmasına göre gökdelenlerin yapay ışıkları hasebiyle istikamet duygularını kaybeden hayvanlar binalara çarparak yaralanıyor, çoğu zaman de can veriyor.

Bilançonun bilhassa kuşların göç mevsiminde daha ağır olduğu belirtiliyor. İlkbahar ve güzde Kanada ve Latin Amerika arasında milyarlarca kuş göç ediyor.

Neticeleri “Frontiers in Ecology and the Environment” isimli bilim mecmuasında yayımlanan araştırmaya göre, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’de kuşlar için en tehlikeli şehir Chicago. Bunu Houston ve Dallas izliyor. Bu şehirler, kuşların göç yolları üzerinde bulunuyor.

Göç mevsiminde binlerce kilometre yol kat eden kuşların yolculukları cam binalara çarpmaları hasebiyle birkaç saniye içinde son buluyor.

Uzmanlara göre, bir hayli kuş gece uçuyor. Gökdelenlerin ışığı kuşları çektiği için hayvanlar birbirleriyle çarpışıyor veyahut binalara çarpıyor.

‘Gökdelenler, gece ışıklarını kapatmalı’

Kimi kuşlar için binaların ışıkları o kadar yanıltıcı oluyor ki, nereye gideceğini bilemeyen hayvanlar saatlerce kanat çırıpıyor. Kuşlar nihayetinde bitap düşüp, kendileri için güvenli olmayan yerlere inmek zorunda kalıyor.

Önünde hane nebatı olan pencereler de kuşlar için yanıltıcı oluyor. Kuşlar güvenli bir yere ineceklerini düşünerek buralara yöneliyor.

Parklar ve bahçelerin yakınlarındaki ışığı yansıtan camlar da kuşlar için tehlikeli olarak kabul ediliyor.

New York City Audubon isimli yaban hayatını savunma örgütü, yüksek binaların iki göç mevsiminde gece ışıklarını söndürmesi çağrısında bulunmuştu.

Nayn

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...