Can Bartu hayatını kaybetti

Share

Türk sporu ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu, 83 yaşında yaşamını yitirdi.

Fenerbahçe, resmi televizyonu FB TV’den Can Bartu’nun yaşamını yitirdiği haberi doğruladı.

Sarı-lacivertlilerin resmi sitesinden yapılan izahta, “Kulübümüzün tarihinde çok ehemmiyetli bir yeri olan, isimi Fenerbahçemiz ile özdeşleşmiş efsanemiz Can Bartu’yu kaybettik.” ifadelerine yer verildi.

‘SİNYOR’ CAN BARTU KİMDİR?

Can Bartu, 30 Ocak 1936 seneninde İstanbul’da doğdu. Spora Fenerbahçe’nin genç takımında basketbol oynayarak başlayan Can Bartu, sarı-lacivertlilerin genç takımında futbol takımında yeşil alanlara adımını attı.

Önce basketbolda sivrilen Can Bartu, 1955 seneninde Genç Ulusal Basketbol Takımı’nda ay-yıldızlı formayı giydi. 1955-1957 senelerinde Fenerbahçe’nin hem birinci takımında futbol hem de basketbol oynayan Can Bartu’nun İnönü Stadyumu’nda futbol mücadeleninden çıkıp, Spor ve Sergi Sarayı’ndaki basketbol mücadelenine gittiği çok günler oldu.

Fenerbahçe Kulübü ile profesyonel futbolcu mukavelesi imza attıktan sonra basketbolu bırakan Can Bartu, 1’i genç, 5’i A ulusal olmak üzere 6 defa basketbol milli takım formasını giydi.

6 SENE İTALYA’DA OYNADI

Fenerbahçe’de 1955-1961 senelerinde futbol oynayan Can Bartu, 1961 seneninde İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu.

1961-1962 sezonunda Fiorentina (14 mücadele, 2 gol), 1962-1963 sezonunda Venezia (30 maç, 8 gol), 1963-1964 sezonunda yine Fiorentina (10 maç), 1964-1967 senelerinde ise üç sezon Lazio’da (46 maç, 4 gol) oynayan Can Bartu, burada “Sinyor” lakabını aldı.

AVRUPA KUPALARINDA FİNAL OYNAYAN İLK TÜRK OYUNCU

Can Bartu, Fiorentina’da top koşturduğu dönemde, Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu unvanını aldı.

Sinyor, Fiorentina’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda İspanya’nın Atletico Madrid ile 10 Mayıs 1962’de İskoçya’nın Glasgow şehrinde oynadığı final maçında top koşturdu ve Avrupa kupalarında final mücadelesi oynayan ilk Türk futbolcu oldu.

330 MÜCADELEDE 162 GOL

İtalya’da 6 sene oynadıktan sonra yine Fenerbahçe’ye dönen Sinyor, 1970 seneninde jübile yaptı.

Can Bartu, sarı-lacivertli formayla 330 mücadelede 162 gol kaydetti.

TÜRK ULUSAL TAKIMININ KALESİNE GEÇTİ

A Ulusal Futbol Takımı formasını 26 sefer giyen Can Bartu, 6 gol kaydetti.

Bükreş’te 2 Kasım 1958’de yapılan Romanya mücadeleninde kaleci Turgay Şeren’in sakatlanıp oyundan çıkması üzerine 76. dakikada ulusal takım kalesine geçen Can Bartu, 85. dakikada Ahmet Berman’ın ters vuruşuyla bir gol yedi. Can Bartu, böylelikle ulusal takımda hem gol atan hem gol yiyen tek futbolcu oldu.

Can Bartu, Metin Oktay’ın 1969 seneninde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan jübilesinde, Oktay ile formaları değiştirdi. Can Bartu, jübile mücadeleninde kısa bir müddet sarı-kırmızılı formayla oynarken, Metin Oktay da sarı-lacivertli formayı giydi.

Türk spor tarihine futbol ve basketbolda ulusal formayı giymiş tek sporcu olarak geçen Can Bartu, Mithatpaşa Stadyumu’nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları mücadelede 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı’nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol mücadeleninde 32 sayı kaydetti.

Can Bartu, futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı yaptı.

Fenerbahçe Kulübünün, 25 Temmuz 2009 seneninde Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri’nde yapılan Yüksek Divan Heyeti Toplantısı’nda idare heyetinin teklifiyle yapılan oylama neticeninde Samandıra Kamp Merkezi’ne Can Bartu’nun ismi verildi.

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...