Kara delik fotoğrafının ardındaki isim: Katie Bouman

Share

Dünyamız için uzay hala tüm gizemiyle orada dururken, bilim insanları bu gizemi ortadan kaldıraca ehemmiyetli adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak yayınlanan kara delik resimi bunun en somut göstergelerinden biri. Bilim dünyasında devrim olarak nitelendirilen bu olayın ardında ansızın çok isim var. Ancak, bir isim diğerlerinin arasından sıyrılıyor. Ekibin başarısında ehemmiyetli rol sahibi Katie Bouman, genç yaşına karşın imzaladığı başarısıyla şu sıralar tüm dünyanın dilinde.

Aslında kara delik resiminin hemen peşinden tam 200 kişi var. Aralarında Türk bilim insanlarını temsilen Arizona Üniversitesi’nde çalışan astrofizikçi Feryal Özel de bulunuyor. Burada Bouman’a dikkat çekilme sebebi ise genç bilim insanının ekibin başında olması.

Katie Bouman bu çalışma için üç senedir emek veriyordu. Çalışmanın neticenindeki heyecanını ise aşağıdaki resimiyle bize de hissettirdi.

MIT mezunu Bouman, 2016 seneninde yaptığı TED konuşmasında bir kara deliğin resmini çekmekten söz etmişti ve bugün olanların projeksiyonunu çizmişti.

29 yaşında olan Bouman’ın ismini ilerleyen senelerde çok daha fazla duyacağız gibi duruyor.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...