Apple’dan sonra Netflix’e yeni rakip: Disney+

Share

Disney, uzun vakittir beklenen ‘internet üzerinden yayın servisi’ Disney+’ın tanıtımını yaptı. Ancak platformun yayına başlaması Kuzey Amerika’da Kasım ayını bulacak. Dünyanın geri kalanı ise biraz daha uzun müddet beklemek zorunda kalabilir.

Disney tarafından internet üzerinden yayın platformu olarak tanıtılan Disney +’nın yayının gecikmesinin birkaç sebebi var. Evvela Disney daha kendi platformunu açma tasarıları yokken diğer online yayın platformlarına satmış olduğu muhtevanın telif haklarını geri almaya uğraşıyor.

TÜM ANLAŞMALARIN BİTMESİ 4 SENE BULABİLİR

Şirketten yapılan izaha göre tüm anlaşmaların bitmesi 4 senesi bulabilir. Bu gecikme, Disney Genel Müdürü Bob Iger’in ‘en büyük öncelik’ dediği projenin muvaffakiyet bahtını azaltabilir.

BBC’den Dave Lee’nin haberine göre, yayına başladığında Disney+ akılalmaz büyüklükte bir muhtevaya sahip olacak.

Platform, Disney’in satın almış olduğu Pixar, Marvel, National Geographic, Yıldız Savaşları’nın yapımcısı Lucasfilm ve 70 milyar dolar ödeyerek satın aldığı 20th Century Fox’un yapımlarını içerecek.

FİYATLAR BELLİ OLDU

Uygulamanın aylık azalık fiyatı 6.99 dolar, senelik fiyat ise 69.99 dolar olacak.

Azalıklar tek bir paketten mi olacak veyahut kullanıcılar istedikleri paketi mi alacak daha netleşmemiş olsada, şu an için belirlenen ücret aylık 7 dolar (takriben 40TL) şeklinde. Senelik olarak aza olmak istediğiniz vakit ise 70 dolar (yaklaşık 400 TL) ödemeniz gerekecek ve senelik aboneliklerde aylık ödeme meblağı 5.83 dolar (yaklaşık 34 TL) olacak. Unutulmaması şart olan nokta ise, belirlenen bu fiyatların Amerika için olduğu ve Türkiye’de aynı fiyatların olmayabileceği. Örnek vermek gerekirse, Netflix’in Amerika’da 8 dolara (yaklaşık 45 TL) sunduğu temel paketi Türkiye’de 15.99 TL. Disney+, bu konuda bir izah yapmadı.

‘DISNEY’İ SEVCEKLERİNDEN EMİNİZ’

Disney CEO’su Bob Iger bir gün evvel yaptığı açıklamalarda, fiyatı düşük tutmalarındaki sebebin erişebilecekleri en yüksek müşteri sayısına erişmek olduğunu belirtti. 2024 sonuna kadar 90 milyon kadar üyeye sahip olmak istediklerini belirten Iger, “kullanıcıların Disney+’ı seveceklerinden eminiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamalarda, Disney+’ın başlangıçta; 7.500 aktüel ve artık yayınlanmayan televizyon programı, 25 özgün dizi ve 10 orijinal film içereceği belirtildi. National Geographic Channel gibi bir hayli ehemmiyetli kuruluşla da iş birliğine giden Disney+, 250 saatlik belgesel de içerecek. Muhtevaların tamamı çevrimdışı izlenebilecek ve 4K çözünürlükte olacak. 12 Kasım 2019’da Kuzey Amerika’da piyasaya sürülecek olan Disney+, birkaç etap halinde tüm dünyada yerini alacak.

Disney ayrı olarak spor yayın ağı ESPN’in de sahibi ve ESPN’in 2 milyondan fazla paralı dijital üyesi var. Hindistan’daki Hotstar da 300 milyon mevcut üyesiyle Disney bünyesinde bulunuyor.

Diğer taraftan, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’li internet üzerinden yayın servisi Hulu’nun da çoğunluk payı Disney’de.

Tüm bunlar Disney’i kalabalık fakat gittikçe kârlı hale gelen internet üzerinden yayın (streaming) pazarının kalbine yerleştirebilecek büyüklükte adımlar. Zira bu pazarda ‘değişik’ olabilmek hayati ehemmiyette.

NETFLIX VE APPLE’DAN HAMLELER

Amerikan online yayın ağı Netflix bu sene fark yaratabilmek için yeni muhtevaya 15 milyar dolar harcamayı tasarılıyor.

Apple da geçen ay AppleTV+ servisini tanıttı. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’li tanınmış kişi televizyon programcısı Oprah Winfrey ve arkadaşları Apple TV+ için özel muhteva üretecek.

SİNEMA MI İNTERNET Mİ?

Disney+’nın tanıtım toplantısı da platformun ruhuna uyan bir yerde, şirketin Los Angeles’taki gittikçe genişleyen yerleşkesi Sound Stage 2’de yapıldı.

1949’da yapılan stüdyo ilk Mary Poppins filminin, yıllar sonra ise Karayip Korsanları’nın çekildiği yer. Bu iki film de kendi dönemlerinde film teknolojisi alanında çığır açmışlardı.

Ancak Disney’in bu şanlı geçmişi şirkete ayak bağı olabilir.

7 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAZANÇ

Disney geçen yıl sattığı 900 milyon sinema biletinden 7 milyar dolardan fazla kazanç ele geçirdi.

Şirket şu an bu ana gelir kaynağını kaybetmeyi göze alamaz, bu yüzden büyük yapımlar önce sinemalarda gösterime sokulacak, vizyondan kalktıktan sonra da internet üzerinden dolaşıma sunulacak.

Disney+ azaları ise yeni filmler platforma yüklenmeden önce filmlerle alakalı, sahne arkası çekimleri gibi bir takım kısa muhtevalara erişebilecek.

Ancak Disney direk platforma koymak üzere, Noel filmi Noelle gibi, filmler de üretecek. Şirket bu filmlerin tüm Disney filmlerinde gösterilen özenle hazırlanacağının sözünü veriyor.

Platform ayrıca ilk defa gerçek oyuncularla çekilen Yıldız Savaşları dizileri gibi içeriklerle de rakipleri arasından sıyrılmayı umut ediyor.

2023’TEN ÖNCE KAR BEKLENMİYOR

Bu Disney için fiyatlı bir teşebbüs. Şirket Disney+’dan 2023’ten önce kâr ele geçirmeyi beklemiyor.

Ayrıca kendi platformunu açtıktan sonra diğer straeming servislerinden kazandığı paradan da olacak, sözgelişi yalnızca Netflix’ten aldığı 150 milyon dolardan…

Disney’in aylık üyelik ücretinin 6.99 dolar olacağını açıklaması Apple üzerinde de fiyat baskısı yaratıyor. Bu yıl nihayetinde hizmete başlayacak olan Apple TV+’ın aylık üyelik ücreti henüz izah etmedi.

Tüm bunlar bir yana, şu meselenin yanıtı henüz bilinmiyor: izleyiciler parasal manada ayda kaç farklı platforma üye olmayı kaldırabilir? Ananesel televizyon üyeliklerini iptal edip internet üzerinden yayın yapan platformlara üye olan jenerasyon, hane ekonomisi yapıp daha önceki yola geri dönmeyi düşünebilir mi?

Nayn

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...