Algoritmaya göre #GameofThrones tahtına Daenerys oturacak

Share

Münih Teknik Üniversitesi Enformatik öğrencileri bir algoritma geliştirerek Game of Thrones isimli dizide uğruna mücadele verilen Demir Taht’a kimin oturacağını düşündü.

Münih Teknik Üniversitesi Enformatik talebeleri finali tüm dünyada merakla beklenen Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisinde hangi karakterin zafere erişeceğini tahmin eden bir algoritma geliştirdi. Algoritmaya göre Demir Taht’a oturan isim “Targaryen Hanesi’nden İsminin Birincisi, Büyük Çöl Deniz’in Khaleesi’si, Ejderhaların Annesi, Zincir Kıran Daenerys Fırtınadoğan” olacak.

Talebeler algoritmayı kült serideki ölüm olaylarını temel alarak geliştirdi. Buna göre sekizinci ve son sezon öncesinde Danenerys’in hayatta kalma bahtı yüzde 99. Lannister Hanesi’nden Tyrion Lannister’ın hayatta kalma bahtı ise yüzde 97 olarak ölçüldü. Dizinin en sevilen karakterlerinden “Kuzey’deki Kral” Jon Snow’un can verme ihtimali ise yüzde 12 olarak kaydedildi. Stark Hanesi’nin büyük kızı Sansa Stark’ın ise final sezonda can verme ihtimali yüzde 73 olarak kaydedildi.

Üniversite bünyesinde bir programlama dersi alan talebeler internet üzerinde Game Thrones konusunda verileri toplayıp işleyen bir uygulama geliştirdi. Bu şekilde dizideki karakterlerden bir sonraki can veren karakterin hangisinin olacağı saptamaya çalışılıyor. İki sene önce talebeler altıncı sezondaki ölüm olaylarını evvelce düşünmüştü. Talebeler o dönem karakterin etrafında bulunanlardan kaç kişinin can vermiş olduğunun tahminde ehemmiyetli rol oynadığını dile getirmişti. Riziko etkenleri arasında cinsiyet de tesirli. Game of Thrones evreninde erkekler kadınlara göre daha rizikolu bir hayat sürdürüyor.

Geliştirilen algoritma 2016’da altıncı sezonun başında Jon Snow’un yine dirileceğini başarılı bir biçimde düşünmüş ancak Daenerys Targaryen’in can vereceği tahmininde yanılmıştı. Enformatikçilere göre ise Daenerys şu anda Game of Thrones’ta uğruna mücadele edilen Demir Taht’a en yakın isim.

Tüm dünyada milyonlarca kişinin severek izlediği Game of Thrones’un final sezonunun ilk bölümü 14 Nisan 2019’da yayınlandı..

DW

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...