25 yıl sonra üç büyük şehirin yönetimi sosyal demokratlarda

Share

Milllet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinden 17 gün sonra mazbatasını almasıyla beraber, 25 sene sonra Türkiye’nin en büyük 3 şehrinde de idare sosyal demokratlara geçti.

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, Refah Partisi’nden aday olduğu 27 Mart 1994 seçimlerinde reylerin yüzde 25.19’unu alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini Sosyal Demokrat Halkçı Partili (SHP) Nurettin Sözen’den görevi devralmıştı.

Aynı seçimde, Ankara Büyükşehir Belediyesi idaresi de SHP’den Refah Partisi’ne geçmişti. Reisicumhur Erdoğan tarafından istifaya zorlanan İ. Melih Gökçek’ten önce, görevi 1993’te Murat Karayalçın’dan devralan SHP’li Vedat Aydın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı. Bir evvelki seçimlerde Gökçek’e karşı yarışan Ulus İttifakı adayı Mansur Yavaş, 31 Mart’ta reylerin yüzde 50.93’üne erişerek görevi Mustafa Tuna’dan devraldı.

Aktüel politikada ‘CHP’nin kalesi’ olarak görülen İzmir’de ise yönetim, 1999 yılına kadar ANAP’taydı. Dr. Burhan Özfatura, İzmir’in son ANAP’lı belediye başkanı olurken; 1999 seçimlerinde şehrin yönetimi Ahmet Piriştina’nın seçilmesiyle birlikte CHP’ye geçmişti. 31 Mart mahalli seçimlerinde Ulus İttifakı’nın adayı Tunç Soyer reylerin yüzde 58.10’unu alarak yeni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına taşıyan süreç, 25 yıl önce SHP’li Sözen’den İBB koltuğunu almasıyla başlamıştı. Erdoğan, bir müddet sonra İBB’yi safında kazandığı Refah Partisi’nden ayrılarak, 17 yıldır iktidarda olan AKP’yi kurmuştu.

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...