Japonlar 10 Günlük tatilden memnun değil

Share

1 Nisan günü yapılan izahla Japonya’da Heisei döneminin nisan ayının nihayetinde biteceği ve yeni imparatorun tahta geçmesiyle beraber Reiwa döneminin başlayacağı duyuru edilmişti. Yeni imparatorun tahta çıkmasını kutlamak emeliyle Japonya’da taht devir teslimi için 10 günlük resmi tatil duyuru edildi.

Çalışma disiplinleriyle dünya çapında tanınan ve hem de kendilerine özel J-Modeli denilen bir iş düzenleri olan Japonların gözü bu tatilden dolayı korktu. Japonların en büyük iki sıkıntısı ise tatilde ne yapacaklarını bilmemeleri ve okula gitmeyen çocuklarını nasıl oyalayacakları olarak dikkat çekiyor.

Normal şartlar altında bir çalışanı oldukça sevindirecek olan uzun tatil fikri, Japonya yurttaşlarında aynı tesiri yaratmadı. Uzun saatler süresince çalışmaya alışkın olan uzak doğulu bu toplum, tatile çok da sıcak bakmıyor.

Tahtın devir tesliminden 3 gün önce, 27 Nisan’da başlayacak olan tatil, 6 Mayıs’ta bitecek. Her 100 Japondan 45’i tatilden hoşnut olmadığını söylerken, tatili sevinçle karşılayanların oranı yüzde 35 oldu. Tatile çıkmayı tasarılayanlar da tatil yörelerinin kalabalık olmasından kaygı ediyor.

Avrupa’ya yolcu tertip eden firmalar, tur biletlerinin çoktan tüketildiğini izah etti. Günlük veyahut saat başı fiyatla çalışan Japonlar ise tatil sebebiyle gelir kaybı yaşamaktan korkuyor. Japonların bir diğer sıkıntısı ise çocuklarını oyalamak. Bir ebeveyn, 10 günlük tatilin özel sektör çalışanı anne babalar için baş ağrısı demek olduğunu söylüyor.

Akihito, 1 Mayıs’ta tahtı kendi isteğiyle erkek çocuğu Veliaht Prens Naruhito’ya teslim edecek. Böylelikle Reiwa dönemi resmi olarak başlamış olacak.

Nayn

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...