DW, BBC, France 24 ve VOA ortak Türkçe YouTube kanalı +90’ı kurdu

Share

Alman DW, İngiliz BBC, Fransız France 24 ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin Voice of Amerika’sı ortak Türkçe YouTube kanalı kurdu. Kanalın tanıtıldığı medya toplantısında konuşan DW Genel Müdürü Peter Limbourg “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar düşünüldüğünde Türkiye’de değişik haberlerin ve çok sesliliğin ihtiyaç duyulan olduğu bir dönemde olduğunu düşündük” diye konuştu.

Alman kamu yayın kuruluşu Deutsche Welle, İngiliz BBC, Fransız France 24 ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin Voice of Amerika’sı ortak Türkçe YouTube kanalı kurdu. Tarihte ilk defa 4 farklı ülkeden 4 yayın kuruluşunun bir araya gelerek açtığı “Tarafsız gündeme bağlan” mottosuyla ve “+90” ismiyle yayına başlayan kanalın, ekonomiden politikaya, kadınların iş hayatındaki yerinden bilim kültüre kadar pek çok konuda muhteva üreteceğine işaret edildi.İstanbul’daki tanıtım toplantısında konuşan Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, 18 aydır çalışma yürüttüklerine işaret ederek “Bizler, dört bilinen medya çalışanlarıyız. Ciddi ve tarafsız gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Bundan elbette mesut olmayan insanlar olacaktır. Fakat editöryel bağımsızlığımızla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de medyanın, sosyal medyanın ve bilhassa YouTube’un çok yoğun olarak kullanılan mecralar olduğunu hatırladan Limbourg, “Türkiye’nin içerisinde bulunduğu vaziyet ve şartlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’de değişik haberlerin, aynı haberin değişik yorumlarının ve çok sesliliğin ihtiyaç duyulan olduğu bir dönemde olduğunu düşündük” ifadelerini kullandı.

‘GENÇ KUŞAĞA ERİŞMEK İÇİN BU YOLU SEÇTİK’

BBC Dünya Servisi Müdürü Jamie Angus ise “Bizler aslında birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren dört yayıncıyız. Ve ayrı ayrı faaliyet göstermek yerine güçlerimizi birleştirerek ortak bir ses ile hareket ettiğimizde, ortak bir platform oluşturduğumuzda daha geniş bir kitleye erişebileceğimizi ve bunun aslında hepimizi daha kuvvetli kılacağını gördük. Genç kuşağın en fazla Youtube’da zaman geçirdiğini gördük. Gençleri ne yazık ki diğer ortamlarda çok fazla kendilerini görmüyoruz. Onlara erişebilmek için YouTube’u seçtik” diye konuştu.

‘SOSYAL MEDYADAKİ GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNDEN UZAKLAŞMAK İSTEDİK’

Kanalın ortaklarından VOA’nın Temsilcisi Eric Phillips de, Türkçe yayın yapmayı çok önem verdiklerini söyledi. Phillips, “Ortaklarımızla beraber +90 muhtevalarını üretirken Türkiye’de bilhassa bu alanlarla alakalı insanları düşüneceğiz. Konularımız ekonomi, siyaset, bilim sanat ve bazen eğlence de olacak. Sosyal medyada çok fazla gürültü kirliliği var. Bizim emelimiz özellikle genç izleyiciler için ehemmiyetli konuların konuşulmasını sağlamak. Bizim emelimiz yalnızca içerik üretmek ve yayınlamak değil, bu arada bu içerikler üzerine yorumların da yapılmasını sağlamak” dedi.

‘EMELİMİZ FİKİR DAYATMAK DEĞİL SUAL SORMAK’

Emellerinin kar etmek olmadığını ifade eden France 24 İngilizce Servisi Müdürü Gallagher Fenwick ise “Birbiriyle iletişim kurmayan insanların da birbiriyle bağlantıda olduğu bir platform oluşturmak başka bir deyişle köprüler yapmak için burdayız. Emelimiz fikir dayatmak değil sualler sormak” diye konuştu.

Nayn

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...