ABD’nin Huawei kararına karşılık Çin, iPhone satışlarını yasaklayabilir mi?

Share

ABD – Çin arasındaki ticareti savaşın Huawei Android yasağı ve ambargo ile sonuçlanması büyük bir krize neden oldu. Bir yandan Huawei’nin ambargo sonrasında yoluna nasıl devam edeceği merak edilirken, diğer yandan akıllara Çin karşılık vermek için iPhone satışlarını neden yasaklamıyor? sorusu geliyor.

ABD iki hafta önce Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar değerindeki ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 25 seviyesine çıkarmıştı. Çin’de buna karşılık olarak 60 milyar değerindeki ABD ürünlerine yüzde 5 – 25 arasında gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı. Peki, Çin, Apple üzerinden intikam alabilir mi?

Çin’de iPhone satışları yasaklanabilir mi?

ABD’li teknoloji devlerinin Huawei ile ilişkilerini askıya alması sonrasında çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs tarafından bir rapor yayınlandı. Çin’de Apple ürünlerine bir yasak getirilmesi durumunda, Apple’ın yıllık hisse başı karının yaklaşık yüzde 29 ( hisse başına 3.35 dolar ) düşeceği belirtiliyor.

Apple’ın geçtiğimiz yıl 55.9 milyar dolar net kar açıkladığını dikkate aldığımızda, Çin’de uygulanacak bir yasağın Apple’a maliyeti 17 milyar doları geçebilir. Tüm bunlara rağmen Apple’a yasak getirilmesi beklenmiyor, zira bu durum Çin ekonomisine ciddi bir zarar verebilir.

Sonuçta, Apple ürünlerinin büyük bir kısmı başta Foxconn olmak üzere Çin’deki fabrikalarda birleştiriliyor. Daha da önemlisi iPhone ve iPad gibi cihazlarda kullanılan parçaların büyük bir kısmı Çin’deki tedarikçilerden sağlanıyor.

iPhone satışları için yasak kararı alınması durumunda üretim hattında çalışan kişilerin işten çıkarılması ile başlayacak olan süreç, ipler iyice gerilirse cihazların üretiminin durmasına kadar gidebilir. Ancak, bu durum hali hazırda ekonomik bir savaş ile mücadele eden Çin’de başta işsizlik olmak üzere birçok sorunu tetikler.

Bu ticari savaş firmalar arasında değil, iki ülke arasında yaşanıyor. Bu nedenle Trump yönetimi Çin ile yapacağı ticari görüşmelerde Huawei’yi pazarlık için kullanırken, özellikle şeffaflık konusunda büyük talepler sunabilir. Tabi, ABD hükümeti Huawei’ye zarar vermeye devam ettiği sürece, Apple CEO’su Tim Cook, Çin’in misilleme yapıp yapmayacağı konusunda endişelenmeye devam edecek.

Sonuç olarak en azından ilk etapta, Çin büyük zarar göreceğe benziyor.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...