İngiltere Başbakanı Theresa May istifa ediyor

Share

Britanya Başbakanı Theresa May 7 Haziran Cuma günü başbakanlık ve Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı görevlerinden istifa edeceğini göz yaşları içerisinde açıkladı.

May istifa kararını Avam Kamarası’ndaki önde gelen Muhafazakar Partili isimlerden oluşan 1922 Komitesi’nin başkanı Graham Brady ile görüştükten sonra açıkladı. The Guardian’ın aktardığına göre başbakan istifa etmeyi kabul etmeseydi Brady May’in görevden alınması için bir güven oylaması başlatacaktı. Özellikle anlaşmada milletvekillerini ikinci bir Brexit referandumu sözü verilmesi Muhafazakarların tepkisini çekmişti.

May’in bu hafta başında açıkladığı 10 maddelik “yeni Brexit anlaşması” verdiği tavizler sebebiyle Muhafazakar Parti’nin önde gelen isimlerini sinirlendirmiş, May’e istifa etmesi için yapılan baskı artmıştı. May’in kendi kabinesinden Sajid Javid, Jeremy Hunt, Chris Grayling ve David Mundell gibi bakanlardan anlaşma hakkındaki anlaşmalarını dile getirmişti. May’in daha önce Avam Kamarası’na sunduğu üç anlaşma da reddedilmişti.

May’in istifasının ardından başbakanlığa en yakın isim olarak eski dışişleri bakanı Boris Johnson görünüyor. BBC’ye bilgi veren bakanlara göre yeni bir başbakanın belirlenmesi için yarışın 10 Haziran’da başlaması bekleniyor.

May, başbakanlık yaptığı üç sene boyunca Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini yönetmek zorunda kalmış ve hem kendi partisi hem de muhalefet tarafından sıkça eleştirilmişti. Muhafazakar Parti’nin 2017 genel seçimlerinde mecliste çoğunluğu kaybetmesinin ardından May’in Brexit politakalarını uygulaması daha da zorlaşmıştı.

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...