iOS 13 karanlık mod ile tanıtıldı

Share

Teknoloji dünyasının merakla beklediği WWDC 2019, Türkiye saati ile 20:00’da başladı. Apple’ın onlarca farklı yeniliğin duyurusunu gerçekleştirdiği etkinliğe damga vuran gelişmelerden birisi de, uzun süredir beklenen iOS 13 oldu.

iPhone ve iPad kullanıcılarının şimdiden beğenisini kazanmayı başaran iOS 13 ile uzun zamandır beklenen karanlık mod nihayet kullanıma sunuluyor. Gelin, şimdi iOS 13 özelliklerine yakından bakarak sunulan yeniliklere göz atalım.

iOS 13 özellikleri ile neler sunuyor?

Kullanıcıların en büyük beklentilerinden olan ve daha önce Mac modellerinde kullanıma sunulan karanlık mod nihayet iOS 13 ile iPhone, iPad ve iPod Touch’a geldi. Apple’ın iOS ile birlikte sunduğu tüm uygulamalar bu desteği sahip.

Ayarlar’dan Fotoğraflar uygulamasına ve hatta Takvim uygulamasına kadar tüm uygulamalar yeni arayüz ile uyumlu hale getirildi. Örneğin, karanlık mod açık haldeyken müzik uygulamasında şarkı sözleri beyaz renkte gösteriliyor.

iOS 13 ile birlikte Face ID yüzde 30 daha hızlı hale getirildi. Uygulamaların ve güncellemelerin boyutlarında ise yüzde 50 oranında tasarruf sağlandı.

Apple Haritalar sokak görünümü ile yenilendi!

Yüzlerce araba ve uçağın yardımıyla Haritalar uygulamasını yenileyen Apple artık daha iyi bir deneyim sunuyor. Google Haritalar’da olduğu gibi sokaklarda gezebilmek mümkün. 2019’un sonunda ABD’nin tamamında kullanıma sunulacak olan yeni Haritalar’ın diğer ülkelere yayılması zaman alacak.

Uygulamalara bir kez konum izni verdikten sonra tekrar izin sorulmuyor. iOS 13 ile bu duruma dur diyen Apple, artık isterseniz uygulamaların her defasında konum izni sormasını sağlayabilecek. Buna ek olarak arka planda izleme uyarıları ile uygulamaların izniniz dışında bir işlem yapılması engelleniyor.

Apple işe giriş yap! dönemi başladı

Facebook ile giriş yap / Google ile giriş yap gibi opsiyonları günümüzde uygulamalara ve internet sitelerine giriş yaparken sıkça kullanıyoruz. Apple ile giriş yap sayesinde bunlara bir yenisi daha ekleniyor. Herhangi bir kişisel bilgi paylaşmadan oturum açmanızı sağlayan bu özelliğin en dikkat çekici noktası rastgele e-posta adresi.

Kayıt için e-posta adresi talep eden uygulamalara Apple’ın sizin için oluşturduğu rastgele adreslerden birisini atayabiliyorsunuz. Her uygulamaya farklı bir e-posta adresi vereceğiniz için uygulamayı kaldırdığınızda artık rahatsız edici e-postalar ile karşılaşmıyorsunuz.

HomeKit Secure Video olarak adlandırılan özellik sayesinde kullanıcılar artık HomeKit uyumlu güvenlik kameralarını iOS cihazlarından kontrol edebilecek.

Mesajlar uygulamasında özel profiller oluşturulmasına imkan tanıyan iOS 13 sayesinde artık iki kullanıcı arasında özel animojiler tanımlanabiliyor. Buna ek olarak majyaj aksesuarları ile animojiler daha eğlenceli hale getirildi.

Memoji çıkartmaları ile mesajlaşmalar daha eğlenceli hale gelirken, bu çıkartmalara klavyeden kolayca ulaşabiliyor. Bu özellik Apple A9 ve daha yeni işlemcilere sahip mobil cihazlarla uyumlu.

Fotoğraf düzenleme için daha gelişmiş seçenekler

Apple artık portre fotoğrafları daha kapsamlı bir şekilde düzenlemeye imkan tanıyor. Işığın daha yakın veya uzak hale gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Tek dokunuşta fotoğrafın önceki halini ve düzenlediğiniz halini karşılaştırabiliyor ve düzenleme ekranında bir videoyu döndürebiliyorsunuz.

Fotoğrafları gün, ay ve yıl bakımından kategorilere ayıran Fotoğraflar uygulaması eski fotoğraflarınıza hızlıca göz atmanızı sağlıyor.

AirPods mesajları sizin yerinize okuyor

AirPods kullanırken Siri gelen mesajları okuyabiliyor ve doğrudan kulaklık üzerinden yanıtlamanıza imkan tanıyor. Buna ek olarak herhangi bir arkadaşınızla dinlediğiniz şarkıyı tek bir dokunuşla paylaşabiliyorsunuz.

HomePod’a Handoff desteği kazandıran Apple bu sayede iPhone’da çalan bir müziğin doğrudan hoparlörden devam etmesine imkan tanıyor.

Kısayollar uygulaması iOS 13 ile birlikte varsayılanlar arasına giriyor. Ayrıca, kullanıcılar iOS 13 ile birlikte cihazlarda kurumsal ve bireysel amaçlı farklı iCloud hesapları kullanabiliyor.

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...