iPadOS tanıtıldı

Share

Apple, WWDC 2019 etkinliğinde sürprizlerine devam ediyor. Apple Geliştirici Programı Lisans Sözleşmesi’nde etkinlikten önce adı görünen iPadOS tanıtıldı. Etkinlikle birlikte yeni iPadOS özellikleri belli oldu.

iPadOS özellikleri

Yakın zamanda iPad’in işletim sisteminin iOS’ten ayrılacağı söylenmişti. WWDC 2019 etkinliğinde yeni iPadOS işletim sisteminin detayları belli oldu.

WWDC 2019 etkinliğinde iPad’de yapılan büyük değişiklikler açıklandı. iPad nihayet çoklu pencereleri destekleme özelliğine kavuştu. Bu sayede aynı uygulamanın birden fazla penceresi açık şekilde kullanılabilecek. Pencereler istenen konuma sabitlenebilir ve boyutu ayarlanabilir olacak.

iPad kullanıcıları şimdi, Split View’a gelen güncellemeler sayesinde aynı uygulama üzerinde aynı anda birden fazla dosya ve belgeyle çalışabiliyor veya Slide Over’daki uygulamaları hızla görüp bunlar arasında geçiş yapabiliyor.

iOS 12’de gördüğümüz ana ekran düğmesi bulunmayan iPhone modellerinden aşina olduğumuz ekranın altında yer alan imleç, iPadOS ile yeni yeteneklere kavuştu. Uygulamalar arası geçiş, çoklu görev ekranına geçiş, ana ekrana geçme gibi yeni erişilebilirlik yetenekleri artık iPad kullanıcıları için daha pratik olacak.

iPad resmi olarak USB bellekler ile SD kartlar ile çalışmaya uygun hale geldi. Böylece yedekleme, düzenleme ve taşıma işlemleri için bulut servis zorunluluğu kalkmış oldu. Bu özelliğin özellikle iş amaçlı kullanımlarda oldukça faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Dosyalar uygulaması, iPadOS ile sunulan iCloud Drive dosya paylaşım desteği sayesinde daha iyi bir hale geliyor. Erişimi olan herkes, paylaşılan dosyayı iCloud Drive’da görebiliyor ve her zaman en yeni sürümüne erişebiliyor.

Notlar ve diğer yazılı içerikler için tek parmakla yazma özelliği eklendi. Yazı içerisinde herhangi bir kelime yada cümle öbeğinin yanına imleci getirdiğinizde klasik iPad klavyesinin küçük boyutu pop-up görünümünde açılıyor ve ana klavye özelliklerini kullanabiliyorsunuz.

Apple Pencil için de bir geliştirme açıklandı. Hali hazırda 20 milisaniye tepkimesi süresi 9 milisaniyeye düşürüldü. Ayrıca artık kullanıcı Apple Pencil’ı ekranın köşesinden kaydırarak web sayfalarının, belgelerin veya maillerin tamamını işaretleyip gönderebiliyor.

Ana Ekran her sayfada daha fazla uygulama gösterecek şekilde yeniden tasarlandı. Ana Ekran’a eklenebilen Bugün Görünümü; haberler, hava durumu, takvim, etkinlikler, ipuçları ve daha fazla bilgiyi bir bakışta sunan araç takımlarına hızlı erişim sağlıyor.

iPad ana ekran düzeni geliştirilirken, yeni sistemin erişilebilirlik özelliği olarak fare kullanımına destek sunacak. Ayrıca, iPad’in macOS 10.15 ile gelen Sidecarkod adı verilen yeni bir masaüstü uzantısı ile MacBook’lar için harici bir ekran olarak kullanılmasını sağlayacak.

Otel ve araç girişi için kullanılacak yeni PassKit ile Apple Wallet özelliklerinin otel odalarına ve uyumlu araçlara erişmenizi sağlıyor.

iPad için Safari

Safari’ye masaüstü gücünde tarama özelliği eklendi. Böylece macOS üzerinde sergilenen Safari performansı iPadOS ile güçlendirilmiş oldu. Bu özelliğin yanı sıra MacBook’larda kullanılabilen tüm klavye kısayolları iPad için de kullanılabilir olacak.

iPad için Siri

iPhone, Apple Watch ve MacBook cihazlarda kullanılabilen Siri, yeni işletim sistemiyle beraber iPad modellerine geldi. Bilindiği üzere iOS 12 ile beraber iPhone modellerinde, kilit tuşuna uzun basıldığında Siri aktif edilebiliyordu. iPad’in boyutundan dolayı fiziksel tuş yerine macOS yazılımındaki gibi iPad için Siri, Dock üzerinden aktif edilebilecek.

iPad için Yeni Dock

Yeni Dock tasarımında çoklu görev ekranında herhangi bir içeriği, örneğin Haritalar içerisinden bulunduğunuz konumu Dock üzerine sabitleyebileceksiniz. iOS 12 özelinde dock üzerinde sadece uygulamalar değiştirilip sabitlenebiliyordu.

iPadOS’ta tanıtılan bir diğer özellik ise iOS 13 ile aynı olan Karanlık Mod. Ayrıca özel yazı tipleri de iPadOS’ta karşımıza çıkıyor. Harita uygulamasında tamamen baştan hazırlanan yeni bir temel harita kullanılıyor. Apple ile Oturum Aç özelliği, Apple ID’nizi kullanarak uygulamalarda ve web sitelerinde hızlı, kolay ve gizli bir şekilde oturum açmanızı sağlıyor.

Shiftdelete

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...