Hayatımızda neden yeni bir sayfa açamıyoruz?

Share

İnsanoğlu hafıza ve duygulardan oluşur. Bu yüzden başımıza gelenleri içselleştiririz ve yaşadıkça değişiriz. Onaylasak da onaylamasak da bu böyledir. Hatta bazı olaylara o kadar odaklanırız ki önümüze “aşılamaz” bir set çekilir.

Psikiyatr Michel Lejoyeux durumu şöyle açıklıyor: “Mutluluk imgemizi çocuklukta edindiğimiz inançlara göre oluşturuyoruz. Bu imgeleme bir şekilde hayat tarzımızın bir referansı oluyor. Eğer bir olay bu referansla örtüşmüyorsa, rahatsız oluyor, acı çekiyor ve hatta katlanamıyoruz. Kabullenemediğimiz veya unutamadığımız olaylar büyük şok ve travmalara neden oluyor.”

Hayatımızda yeni bir sayfa açmanın imkânsız gibi gelmesi birçok şekilde açıklanabilir. Bunlar, düşünceleri sündürme, eyleme geçememe veya tam tersi hiperaktiviteden kaçış olabilir. “Geçmişi geçmişte bırakamamak, zihinsel sistemimizin kendi kendini temizlediğine dair yaygın görüşten kaynaklanıyor. Sıfırdan başlamak için acı verici deneyimlerin silinmesi gerektiği fikriyle büyütülüyoruz. Ama aynı zamanda yaşadığımız olayın bizi çoktan değiştirmiş olabileceği fikrini göz ardı ediyoruz.”

Lejoyeux’ye göre yeni bir sayfa açmayı bilmek, geçmişi geride bırakarak içinde bulunduğunuz ana yatırım yapmanızdır. Çünkü bugünümüz aslında her ne kadar geçmiş deneyimlerimizle aydınlansa, onlarla beslense de gelişimimizin başlaması gereken noktadır.

Başarısızlık, aldatılma veya tam tersi, eşi benzeri olmayan bir mutluluk… Bazı olaylar hafızamızda yer eder ve onlardan daha iyisini ya da daha kötüsünü bir daha yaşamayacağımızı düşünürüz. Oysa yolumuza devam etmeli ve hayatımızı tek bir olaya mal etmemeliyiz.

psychologies.com.tr

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...