Duygusal kriz anında beslenme rehberi

Share

Beslenme uzmanı Rachel Lustgarten, “Canınız sıkkın olduğunda brokolinin sizi cezbetmemesi ve aklınızın karbonhidratlara kayması normal. Çünkü bu besinlerle beyninizdeki mutluluk hormonu serotonin seviyesini hızla yükseltmeyi hedefliyorsunuz” diyor. Fakat hızla yükselen kan şekeri, bir süre sonra aynı hızla düşüyor ve daha yorgun, aç ve huysuz hissetmenize neden oluyor. Eat Your Feelings kitabının yazarı Lindsey Smith, duygusal yeme krizlerinin alternatifleriyle geçebileceğinizi söylüyor.

STRESLİYSENİZ
Canınızın istediği: Zihninizin arka arkaya onlarca olumsuz düşünce üretmeyi başardığı stresli anlarda canınız büyük boy cips poşetini mideye indirmek isteyebilir. Ancak Lustgarten, bu tarz basit karbonhidratların enerji iniş çıkışlarına neden olduğunu belirtiyor.
İhtiyacınız olan: Böyle anlarda sinirlerinizi yatıştırıcı besinleri tercih edin. Kuruyemişlerde bulunan çinkonun tansiyon düşürücü etkisi var. Sağlıklı yağ kaynağı cevizse zihinsel berraklığı sağlıyor. Smith, “Beslenmenize bu besinleri ekleyerek beyninizi işleyiş yapısına destek olabilirsiniz” diyor..
Sağlıklı alternatif: Patronunuzun son dakikada size verdiği iş nedeniyle kalp atışlarınız hızlandığında bir hurmayı ikiye ayırın ve çekirdeğini çıkarın. İki yarımı da keçi peyniriyle doldurun ve üzerlerine ceviz koyun.

Ä°lgili resim

MUTSUZSANIZ
Canınızın istediği: Mutsuz olduğunuzda muhtemelen gözünüzün önünden yağ oranı yüksek pizza patates kızartması gibi besinler geçiyor. Smith, “Moral bozukluğu anında içgüdüsel olarak bu yiyeceklere yöneliriz. Kısa süreli olarak artan serotonin seviyesi daha sonra aniden düşer” diyor.
İhtiyacınız olan: Kısa sürede hızlı sonuç alma fikriyle yöneldiğiniz lazanya tabağını yavaşça yere bırakın. Magnezyum açısından zengin muz, hem serotonin bakımından zengindir hem de modunuzun uzun süre yüksek kalmasına yardımcı olur.
Sağlıklı alternatif: Bir tam dondurulmuş muzu, 120 ml badem ya da Hindistan cevizi sütünü ve bir çorba kaşığı fıstık ezmesini blender’dan geçirin. Pürüzsüz hale gelen karışımın üzerini birkaç parça bitter çikolatayla süsleyin ve yarım saat süreyle dondurun.

girl eating chocolate cake ile ilgili görsel sonucu

YORGUNSANIZ
Canınızın istediği: Yorgunluk anında iç sesiniz kafein ve şeker diye haykırır; fakat o sese kulaklarınızı tıkamanızı öneriyoruz. Kahvenin size vaat ettiği dinamiklik kısa sürede yok olacaktır.
İhtiyacınız olan: Eat Right When Time is Tight kitabının yazarı beslenme uzmanı Particia Bannan, “Vücudunun kısa süreyle susuz kalması bile size kendinizi tüm gece ayakta kalmış gibi bitkin hissettirebilir” diyor. Bunun nedeni ise sıvı eksikliğinden kaynaklı kalbin daha çok çalışması olarak açıklıyor.
Sağlıklı alternatif : Bir sürahide yaklaşık bir litre suya çorba kaşığı zerdeçalı, iki limonun suyunu ve bir çorba kaşığı akçaağaç şurubu ekleyin. Hazırladığınız karışımı bol tuzla tüketin.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...