Bitcoin bir ülkeden daha fazla enerji tüketiyor

Share

Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği sistem tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, son dönemde değer kazanmasıyla tekrar popüler hale gelen Bitcoin enerji tüketimi bakımından İsviçre‘yi geride bıraktı.

Böylece bir kripto para için bir ülkeden daha fazla enerji tüketiliyor. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi (CBECI) tarafından açıklanan rakamlarda dünya genelinde Bitcoin ağının 7 gigawatt’tan fazla elektrik tükettiği görülüyor.

Bitcoin enerji tüketimi ile İsviçre’yi geride bıraktı

Bu değer yaklaşık olarak 64 terawatt saat (TWh) enerji tüketimine denk geliyor. Bunun anlam kazanması için İsviçre’de ortalama 58 TWh, Kolombiya’da ise 68 TWh enerji tüketildiğini söylememiz yeterli olacaktır diye düşünüyoruz.

Böylece Bitcoin artık dünya genelindeki tüm elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 0.25’ini oluşturuyor. Bu İngiltere’deki tüm su ısıtıcıların 11 yıl boyunca çalışmaları halinde kullandıkları enerjiye eşit.

Bitcoin madenciliği koşullar zorlaşmasına rağmen dünyanın birçok noktasında devam ederken, ağın korunması ve ödemelerin doğrulanması için çalışan bilgisayarların harcadığı toplam enerji net bir şekilde hesaplanamıyor.

Zira, Cambridge tarafından yayınlanan bu rakamda elde edilen birçok verinin ortalaması. Bitcoin enerji tüketimi verilerinde alt sınır 22 TWh civarında iken, üst sınır 150 TWh’ye dayanıyor. Digiconomist tarafından yayınlanan raporda ise Bitcoin için dünya genelinde 70 TWh elektrik tüketildiği belirtiliyor.

https://shiftdelete.net/bitcoin-enerji-tuketimi-ulkeleri-geride-birakti

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...