Güneş panelli yol bekleneni veremedi

Share

Fransa’da büyük bir beğeni kazanan güneş panelli yol projesi, 2016 yılında trafiğe açıldığında şehrin büyük bir bölümüne yayılacağı düşünülerek oldukça heyecan uyarmıştı. Ancak, beklentilerin oldukça gerisinde kaldığı görüldü.

Wattway adlandırılan bu proje 1 kilometrelik bir yolu kapsıyor. 2800 adet güneş panelinin döşendiği yol Normandiya‘da yer alırken, 5 milyon dolara mal olmuştu. Projenin hedefi ise güneş enerjisi ile daha yeşil bir çevre oluşturmaktı.

Güneş panelli yol beklentilerin oldukça altına kaldı

Yaşanan sorunların başında araçların ağırlığı nedeniyle güneş panellerinin zarar görmesi geliyor. Yolun üstüne koruyucu bir tabaka yerleştiren Fransız inşaat firması bu sayede büyük kamyonların bile sorun olmayacağına dair güvence vermişti. Ancak, beklendiği gibi olmadı ve koruyucu tabaka zamanla parçalandı.

İkinci büyük sorun panellerin düşünülen miktarda elektrik üretmemesi oldu. Güneş panelli yol yılda yaklaşık 150.000 kWh elektrik üreteceği düşünülerek inşa edilmişti, ancak 2018’de yolun ürettiği elektrik 80.000 kWh’den az oldu.

Normandiya yıl boyunca oldukça güneş alan bir bölge olmasına rağmen, bu durum güneş panellerinin olumsuzluklardan etkilenmesini önlemek için yeterli değil. Güneş panelleri yola inşa edildiklerinde düz bir şekilde yerleştirildikleri için yüzde 100 verimle çalışamıyor. Ağaçlardan düşen yapraklar ve yoldan geçen araçlar güneş ışınlarını engelleyerek panellerin verimliliğini daha da düşürüyor.

https://shiftdelete.net/gunes-panelli-yol-hayal-kirikligina-neden-oldu

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...