Serinletici Sinema Kulübü: Whiplash

Share

Keşke başarıya giden yol güzel çiçeklerle ve eşsiz doğa manzarası kondurulmuş bir patikadan geçse. Hayallerimizi bu güzel imge süslese de gerçekler çok daha farklı. Serinletici Sinema Kulübü’nde haftanın filmi Whiplash, başarı için neleri feda edebileceğinizi sorgulamanızı sağlayacak.

Genç bir müzisyen…
Müzisyenleri severiz. Daha doğrusu müzik dinlemeyi severiz. Şarkıların hikayelerini merak ederiz fakat onları besteleyen ya da enstrümanlarıyla hayat veren sanatçıları pek de fazla umursamayız. Andrew da bu kişilerden biriydi. Genç bir müzisyendi. Çocukluğundan beri bateri çalan Andrew, yalnızca çalmak değil en iyi olmak istiyordu. Efsane olmanın hayalini kuruyordu. Onu hayallerine ulaştıracağını düşündüğü Schaefer Konservatuvarı’nda eğitim alıyordu.

whiplash movie ANDREW ile ilgili görsel sonucu

En iyi olmanın yolu…
Andrew’un hayatında müzik dışında pek de bir şey yoktu. Arkadaşları yoktu, sevgilisi yoktu, arada bir sinema günü düzenledikleri babası ile de ilişkisi pek de parlak sayılmazdı. Annesi, henüz Andrew küçükken onları terk etmişti. Andrew da bu hayatta en iyi olduğu şeye yönelmişti: Büyük bir baterist olacaktı. Dersler dışında bulduğu her dakikayı pratik yaparak geçiriyordu. En iyi olmanın yolunun çok çalışmaktan geçtiğinin farkındaydı.

Keşfedilmeyi beklemek.
Yine bir gün bateri çalışan Andrew, gizli bir izleyicisi olduğundan habersizdi. Konservatuvarın çalışma odasında Andrew’un ritmlerine kulak kabartan Fletcher, bu genç müzisyende keşfedilmeyi bekleyen bir yetenek olduğunu düşünür. Okulun sert hocası ve caz duayeni Terence Fletcher, Andrew’u kendi orkestrasına alır. Andrew bundan böyle Fletcher’ın orkestrasında bateristin yedeği olacaktır. Taa ki asıl baterist sandalyesini kapana dek.

bubenik film ile ilgili görsel sonucu

Gösterişli kariyer…
Fletcher, yalnızca ışık gördüğü müzisyenleri eğiten bir hocadır. 2. sınıf enstrüman çalanlarla işi olmaz. İnce eleyip sık dokuyarak oluşturduğu orkestralar pek çok ödüle layık görülür ve gösterişli bir kariyer ile ödüllendirilir. Andrew’u da yarışmalara hazırladığı studio band’e seçer. Fletcher mükemmel bir hoca olmasının yanı sıra acımasızlığı ile de ünlüdür. Andrew’u daha iyi olması için zorlayan Fletcher, onun içinde gizlenen sinsi hırsı ortaya çıkarır.

セッション 映画 ile ilgili görsel sonucu

Ustalaşması gerekiyordu.
Orkestrada çalan fakat müzisyenler arasında kendine yer edinmeyen Andrew, diğerlerini görmezden gelmeye devam eder. Bu ekibin bir parçası olmak değil, Fletcher’ın gözdesi olmaktır onun istediği. Zaman zaman bunu başarır da, fakat daha pişmesi ve ustalaşması gerekmekteydi. Hırsını törpülemesi ve içindeki gerçek yeteneğin ortaya çıkmasını sağlamalıydı.

Ä°lgili resim

Ritm kutsaldı.
Andrew müzisyenliğe doğru giden yolda büyük hatalar yaptı. Zaman zaman kıskançlık kalbini yıprattı, zaman zaman da gözyaşları ruhunu ıslattı. İçindeki ‘devam etme’ isteğini hiçbir zaman yitirmedi. Kendini beğenmişliği yüzünden hem kız arkadaşından hem de ailesinden dışlandı. Her seferinde müziğe sığındı. Ritm bu hayatta inandığı tek şeydi. Ritm kutsaldı. Parmaklarındaki kan ve acı ise önemsizdi.

whiplash ile ilgili görsel sonucu

Yüzleşme zamanı!
Hem kendi yaşamını hem de orkestra arkadaşlarının kariyerini hiçe sayan Andrew için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Müzik onun tutkusu iken takıntısı halini almıştı. İçinde filizlenen öfke tohumları ona usulca ihaneti fısıldıyordu. Madem ki hayatındaki tek önemli şeyi kaybetmişti, okulundan kovulmuştu; o halde aynı kaderden bir yudum Fletcher da tatmalıydı.

Ä°lgili resim

Hatalar ve ihanetler…
Hatalarına hata eklemekten çekinmeyen Andrew’un bu hayatta alacağı dersler henüz bitmemişti. İhanete ihanet ile karşılık vermeyi seçen Terence Fletcher, Andrew’u müzik dünyasından silmek için harekete geçti. Amacı Andrew’u gafil avlamaktı; fakat bilmediği şey bu genç adamın müziğin bir parçası olduğu ve ondan asla vazgeçmeyeceğiydi. Büyük komplolar ile düzenlenmiş bir gece, büyük bir müzik dehasının ortaya çıkışına şahitlik etti. Geriye sınırları zorlayan bir ritm ve gözbebeklere yansıyan büyük bir tevazu kaldı.

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

 

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...