Avrupa Uzay Ajansı, Mars’ı keşfetme hazırlığında

Share

Kızıl Gezegen’i keşfetmek isteyen ajansların sayısı artmaya devam ediyor. En bilindik örneklerden birisi olan NASA’ya artık Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) da eşlik ediyor. ExoMars projesi ile yola çıkan ajansın keşif aracı hazır.

Avrupa Uzay Ajansı Mars projesi için hazır

Uzay ajansının ExoMars ismindeki gezgin aracı, 2009 yılından beri geliştiriliyor. Prototip, dizayn ve montaj aşamalarından geçen aracın son kontrolleri tamamlandı. Kendisine Mars arazisinin hem panoramik hem de yakın manzaralarını yakalayabilen ve yüksek çözünürlüğe sahip olan bir kamera eklendi.

Tam adı “The Rosalind Franklin ExoMars” olan araç, numuneleri toplamak adına içerisinde delginin de bulunduğu araçlar kullanarak Mars hakkında coğrafi bilgi toplamaya odaklanacak. Toplanan bilgiler, gezegende var olan suyun hareketlerini baştan sona takip ederek bu suyun Mars yaşamını destekleyip desteklemediği hakkında daha fazla bilginin elde edilmesini sağlayacak.

Avrupa Uzay Ajansı

Araçta yer alan panoramik kamera, zemin seviyesinden 2 metre yükseklikte çalışacak. Kendisi, ExoMars’ın bilimsel işlemlerinde hayati önem oynayacak ve Mars’ın hangi bölümlerinde çalışma yapılması gerektiği konusunda yetkililere tavsiyeler verecek.

Araştırma kurumunun İnsan ve Robot Araştırmaları Direktörü David Parker, ExoMars’ı bir kilometre taşı olarak değerlendirdi. Mimarisi tamamlanan proje hakkında olumlu hisseden Parker, son test turlarının tamamlanmasını dört gözle beklediğini açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı Mars projesi

The Rosalind Franklin ExoMars’ın aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava koşullarına dayanıklı olması gerekiyor. Mühendisler, keşif cihazının dışarıda -120 derece sıcaklık, içeride ise -60 derece sıcaklık ile karşılaşmasını bekliyor. Bunun dışında ExoMars projesinin başlangıç tarihi 26 Temmuz 2020 olarak belirlenmişti. Çalışmanın bitiş tarihi ise 13 Ağustos 2020.

https://shiftdelete.net/avrupa-uzay-ajansi-mars-projesi-icin-hazir

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...