Hindistan’ın uzay aracı Vikram, Ay’a inemedi

Share

Hindistan’ın tarihi iniş denemesi maalesef başarısızlık sonuçlandı. Bu gece saatlerinde Ay yüzeyine iniş yapmayı deneyen Vikram uzay aracından haber alınamıyor.

Hindistan’ın Ay’a gönderdiği Vikram gözlem aracı, maalesef başarılı bir iniş gerçekleştiremedi. Geçtiğimiz ay Ay’ın yörüngesine yerleşen uzay aracı, bu gece saatlerinde yüzeye iniş yapmayı denemişti. Biraz önce konuyla ilgili ilk resmi açıklamaları yapan Hindistanlı bilim insanları, Vikram uzay aracının Dünya’yla olan iletişiminin kesildiğini ve iniş denemesinin büyük bir ihtimalle başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) başkanı K. Sivan,”Vikram’ın iniş denemesinde yaklaşık 2,1 kilometre yüksekliğe kadar her şey planladığımız gibi gidiyordu. Sonrasında ise uzay aracıyla olan iletişimimiz kesildi. Ekibimiz şu anda verileri inceliyor.” şeklinde konuştu.

Vikram’dan gelen kötü haber sonrasında Twitter üzerinden bazı açıklamalar yapan Hindistan başbakanı Narendra Modi ise,”Hindistan, bilim insanlarımızla gurur duyuyor! Ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve bizleri her zaman olduğu gibi yine gururlandırdılar.” ifadelerini kullandı.

Vikram’ın iniş denemesi için planlanan uçuş yolu ve telemetriden gelen verilerin karşılaştırması:

Hindistan'ın uzay aracı Ay'a inemedi: 'Vikram'dan kötü haber

Vikram iniş aracı, Hindistan’ın 150 milyon dolarlık maliyetle hazırladığı Chandrayaan-2 misyonunun bir parçasıydı. Temmuz ayında uzaya gönderilen Chandrayaan-2, yaklaşık bir ayın ardından 20 Ağustos’ta Ay’ın yörüngesine yerleşti. Bundan kısa bir süre sonra ise Vikram, ana uzay aracından ayrılarak yüzeye doğru hareket etmeye başladı. Vikram’ın iniş denemesi başarısızlıkla sonuçlandı ancak buna rağmen Hindistan’ın şu anda Ay yörüngesinde sorunsuz bir şekilde görev yapan bir uzay sondası bulunuyor. Yani Chandrayaan 2 görevini tamamıyla bir başarısızlık olarak değerlendirmek yanlış olur.

Hindistan bu geceki iniş denemesinde başarıya ulaşabilseydi Ay’a iniş yapabilen dördüncü ülke olarak geçecekti. Daha önce yalnızca ABD, Çin ve Sovyetler Birliği yalnız uydumuza uzay araçları indirmeyi başarmıştı.

https://www.donanimhaber.com/Hindistan-in-uzay-araci-Ay-a-inemedi-Vikram-dan-kotu-haber--113957

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...