iPhone üretimi için Çin yasaları ihlal edildi

Share

Apple ürünlerinin neredeyse tamamının Çin’de üretildiği günümüzde herkes tarafından bilinen bir detay. Son dönemde üretim hatları Hindistan gibi ülkelere kaydırılmaya başlansa da, halen merkezde Çin ve buna bağlı olarak Foxconn var.

Üretim hattı konusunda Apple’ın en büyük destekçisi olan Foxconn işçi krizleri ile bazı dönemlerde gündeme geliyor. Bloomberg tarafından yayınlanan raporda bu kez Foxconn’un Çin yasalarını ihlal ettiği ortaya çıkarıldı.

Foxconn’un Zhengzhou’daki fabrikasını gözlemlemek için işe giren araştırmacılar, geçen ay fabrikanın iş gücünün yarısını geçici işçilerin oluşturduğunu belirtti.

Foxconn daha fazla iPhone üretimi için Çin yasalarını ihlal etti

Çin iş kanununa göre, geçici işçilerin iş gücünün yüzde 10’undan fazlasını oluşturması yasak. Apple bu iddiaları kısa süre içerisinde kabul ederken, diğer ortaklar ile hem fikir olduğunu ve sorunu çözmek için çalıştığını söyledi.

Fabrika bazı dönemlerde iPhone üretimini arttırmak için geçici işçileri işe alıyor. CLW, geçen yıl geçici işçi sayısının Foxconn fabrikalarında çalışanların yüzde 55’ine kadar ulaştığını belirtti.

Apple ve Foxconn - 1

CLW’ye göre, Zhengzhou fabrikası vardiya başına 12.000 iPhone üretmeyi hedefliyor. Şirket montaj konusunda iPhone XS ve XS Max modellerini bir önceki iPhone X’ten daha karışık hale getirdi.

CLW, şirketin bu modelleri inşa etmek için daha fazla montaj işçisine ihtiyacı olduğunu söyledi. 10 Eylül tarihinde yani yarın tanıtımı gerçekleştirilecek olan iPhone 11 serisinde ise durumun nasıl olacağı bilinmezlini koruyor.

https://shiftdelete.net/iphone-uretimi-icin-yasalar-ihlal-edildi

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...